Ontdek alles over studentenstad Brussel

Twijfel je of je zou studeren in Brussel? Of heeft deze fantastische stad je al helemaal voor zich gewonnen maar heb je nog vragen over op kot gaan, mobiliteit, de beste studeerplekken of de meest gezellige wijken in Brussel?

Brik to the rescue! Vanaf de coronamaatregelen het toelaten zijn jullie terug welkom in ons Open Huis of slaan we graag een praatje aan onze stand op de infodagen. Maar voor het zover is hebben we alles wat je moet weten over de grootste studentenstad van ’t land, verzameld op deze pagina.


Ontdek hieronder de infodagen

1. De enige echte Brusselse studentengids

Wil je weten wat wij doen en wat we voor jou kunnen betekenen? Nieuwsgierig naar wat studeren in Brussel inhoudt? Het antwoord op je vragen én meer vind je terug in onze studentengids.

Lees de gids online

2. Brussel voor dummies

Thema 1: Brussel

Thema 2: Studeren

Thema 3: Op kot

Thema 4: Mobiliteit

3. Wij beantwoorden jouw vragen over Brussel

1. Brussel

Brussel is de grootste studentenstad van het land, hier studeren meer dan honderdduizend studenten! Brussel beschikt niet over één grote studentenbuurt, wel over verschillende studentenbuurten verspreid over het gewest. Er zijn immers 52 universiteiten en hogescholen! Maar bovenal is Brussel een echte wereldstad. Je kan je volledig onderdompelen in het campusleven of op ontdekking gaan in de rest van de stad. Je krijgt dus alle voordelen van een studentenstad, plus alle voordelen van een wereldstad.

Brussel is een bruisende stad waar op elke hoek wel iets te beleven valt. Loop je graag rond in een kunstgalerie, in het park of op de dansvloer? Hou je van wereldkeuken, Brusselse biertjes of kook je graag zelf met verse groenten van op de markt? Brussel heeft voor iedereen iets te bieden, écht voor iedereen!

Ja, Brik heeft alle informatie rond studeren in Brussel voor jullie gebundeld in een gids. Hierin vind je alle noodzakelijke informatie rond studeren, op kot, studentenwijken en leuke tips over Brussel. Je kan deze gids gratis aanvragen bovenaan deze pagina, dan sturen wij hem naar je op. Of je kan hem ook digitaal bekijken.

2. Studeren

In Brussel zijn er vijf Nederlandstalige hogeronderwijsinstellingen. Dat zijn Vrije Universiteit Brussel (VUB), Erasmushogeschool Brussel (EhB), Odisee, LUCA School of Arts en KU Leuven – campussen Brussel. Meer informatie over de campussen en studierichtingen vind je door te klikken op de instelling.

Studeer jij liever samen met anderen tijdens de blokperiode? Brik organiseert drie keer per jaar de Study Spaces. Op verschillende locaties in Brussel openen organisaties een ruimte waar je als student in stilte maar toch samen de blok kan trotseren. Hier vind je meer informatie terug.

3. Op kot

Het verhuurseizoen van Brik start eind juni-begin juli, na de examenperiode. Verschillende kotbazen bieden vroeger kamer aan. Weet je pas in augustus of je op kot gaat? Geen probleem! Ook dan zijn er nog kamers vrij maar de keuze is minder uitgebreid.

Trek zeker niet lukraak de stad in! Schuim het internet af. Via brik.mykot.be vind je bijna 4000 studentenkamers. Zo kan je koten, buurten en prijzen met elkaar vergelijken. Wil je huren bij Brik? Dan kan je deelnemen aan een Kottour waar Brik je rondleidt langs de beschikbare koten. 

MyKot is de Brusselse online kotzoeker met meer dan 4000 studentenkamers. Al deze kamers worden getoetst aan geldende regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot veiligheid, infrastructuur en comfort voor (studenten)woningen. Hierop vind je kamers die verhuurd worden door privé-eigenaars, de onderwijsinstellingen of Brik zelf. 

Brik stelt een modelcontract ter beschikking voor de (ver)huur van een studentenkamer. Dit contract is in overeenstemming met de geldende regelgeving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en kan dienen als referentiedocument bij het opstellen van een huurovereenkomst voor een studentenkamer.

Belangrijk hierbij is dat het Brikmodelcontract enkel van toepassing is voor de verhuur van studentenkoten via de bemiddeling van MyKot. Verhuurders dienen zich te registreren en het aanbod moet gekeurd en aanvaard worden door Brik.

Je kan ook huren bij je onderwijsinstelling. Daarvoor neem je best contact op met de studentenvoorziening van de instelling waar je gaat studeren.

Brik verhuurt een 400-tal studentenkamers, studio’s en flats in eigen beheer. Brik is er huisbaas en regelt alle contacten. Zoals het afsluiten van een huurcontract, het dagelijks onderhoud…)

  • Type kamers

Kamer: standaard studentenkamer – keuken, douche en toilet gedeeld met kotgenoten.
Kamer PLUS: studentenkamer met eigen douche – keuken en toilet gedeeld met kotgenoten.
Studio: studentenkamer met eigen douche en kitchenette – toilet gedeeld met kotgenoten tenzij anders vermeld.
Shared studio: studio voor 2 studenten

Project Oasis: solidair woonproject in Jette met 2 apparementen met elk 3 kamers – gemeenschappelijke keuken, leefruimte en 2 badkamers.

  • Kan ik de koten bezichtigen? Wanneer? 

Zeker! We moedigen het zelfs aan om de kamer te bezoeken vooraleer een huurcontract te tekenen. Al is het nog afwachten of de coronamaatregelen dit zullen toelaten. Tijdens de zomer vinden er verschillende keren per week Kottours plaats die je leiden langs de verschillende beschikbare kamers. Als er tijdens het academiejaar nog kamers vrij zijn, kan je contact opnemen met Brik om een bezoekmoment af te spreken.

  • Kan ik een optie nemen op een kot? 

Bij Brik kan je geen optie nemen op een kamer: first come, first serve!

  • Welke kosten zijn inbegrepen in de huurprijs? Welke niet? 

Inbegrepen: netto huurprijs = huur van (bemeubelde) kamer + gebruik gemeenschappelijke delen. Daarnaast staat een klus- en poetsteam paraat voor reparaties en onderhoud van de gebouwen.

Maandelijkse bijkomende kosten: internet, water en energie. Op het einde van het huurcontract wordt de afrekening opgemaakt o.b.v. effectief verbruik.

  • Hoeveel bedraagt de huurwaarborg van een Brikkot?

Brik vraagt een vaste waarborg, afhankelijk van het type kamer dat je huurt. Dat is 500 EUR voor een standaard kamer, 650 EUR voor een kamer PLUS, 750 EUR voor een studio, en 1000 EUR voor een shared studio.
Deze waarborg wordt ten laatste 2 maanden na afloop van je huurcontract terugbetaald, als je de kamer in goede staat weer achterlaat.

  • Mag ik mij domiciliëren op mijn kot? 

Neen. De huurovereenkomst laat niet toe dat dit je hoofdverblijfplaats wordt.

  • Kan ik mijn kamer tijdens de zomermaanden onderverhuren? 

Enkel mits schriftelijke goedkeuring van Brik. Let wel: als huurder blijf je zélf verantwoordelijk voor de acties van deze persoon. Ook de huur blijf jij verder betalen.

Alles over huren bij Brik vind je hier 

Absoluut, zo kan je al eens proeven van het Brusselse kotleven. Ieder jaar zetten verschillende huisbazen de deuren van hun studentenhuis open en beantwoorden ze al je vragen. Neem een kijkje op de Open Kotdagen.

4. Mobiliteit

Een MIVB-schoolabonnement voor studenten (tot en met 24 jaar oud) kost slechts 50 EUR en is geldig op heel het netwerk van de MIVB (behalve vanaf Brussels Airport met lijn 12). Dus zelfs als je niet elke dag het openbaar vervoer neemt, is het toch een goed idee om zo’n abonnement te nemen! De MIVB-app geeft je de realtime aankomsttijden van jouw tram, bus of metro. Aanrader!

Je kan ook een Brupass-schoolabonnement nemen. Dit is geldig in de Brupass zone en kan gebruikt worden op heel het net van de MIVB (behalve vanaf Brussels Airport met lijn 12) én op de netten van De Lijn, Tec en de NMBS in Brussel. Dit kost je 90 EUR.

Kies voor de Student Multi (de vroegere Campuskaart, voor studenten tot en met 25 jaar). Dit is de voordeligste formule, want je betaalt afhankelijk van de afstand hoogstwaarschijnlijk minder dan €2 per rit. 

Kies dan voor een Schoolabonnement. Dit kan je nemen voor een periode van 1, 3 of 12 maanden.

Kies dan voor een Villo!-abonnement. Dankzij Brik krijg je 50% korting op de prijs voor het eerste jaar. Met jouw abonnement kan je op heel wat plaatsen een Villo!-fiets ontlenen en op een andere plek wegzetten. Een voordeel van dit systeem is dus dat je je geen zorgen hoeft te maken over diefstal. Sinds 2019 is een deel van de Villo!-fietsen ook elektrisch, om vlotter de heuvels in Brussel te kunnen nemen.

Neem dan zeker een fiets mee van thuis, of ga eens kijken bij Swapfiets. Bij Swapfiets betaal je slechts €15 per maand en heb je altijd een werkende fiets.

Google Maps ken je waarschijnlijk al, maar ook Citymapper is een zeer nuttige app die veel informatie weergeeft.

4. Zit je nog met een vraag? Vraag het ons

Via messenger
Via mail

5. Wij zijn Brussel

Luister hier naar het Brussel van

Luister naar onze podcast ‘Hoe overleef ik Brussel op 20 euro?’ voor de beste Brusseltips van studenten.

Bekijk hier onze YouTube reeks Blind gestudeerd

Aflevering 1+2: Marwa

Aflevering 3+4: Christopher

Aflevering 5+6: Oudom

Aflevering 7+8: Noémy

Bekijk hier alle afleveringen van Blind gestudeerd

Ontdek hier de favoriete plekken van

Yorick

Studentenparlé:
Helena
Brussel Centrum

Studentenparlé Jonas

Studentenparlé:
Jonas
Dansaert / Kanaal

Ruben

Studentenparlé:
Robbe
Vorst

Studentenparlé - Yorick

Studentenparlé:
Yorick
Elsene / Etterbeek / Oudergem

Studentenparlé: Lisa

Studentenparlé:
Lisa
Jette