Toekomstige journalisten verdiepen zich in genuanceerd Brussel

Toekomstige journalisten verdiepen zich in genuanceerd Brussel

Bron: www.brusselnieuws.be
Foto: Olivier Dieleman

Studenten van de Erasmushogeschool Brussel verkennen en ‘adopteren’ vanaf deze donderdag zes Brusselse wijken. Ze leren de stad zo van dichtbij kennen, terwijl ze de kans krijgen om zelf te graven naar unieke nieuwsverhalen.

Deze week trapt de Erasmushogeschool een nieuw journalistiek leerproject op gang met een tweedaagse in Brussel. Theater, lezingen en een fietstocht zorgen ervoor dat de studenten letterlijk de stad in moeten trekken.

Zo krijgen ze de kans om hun blik op Brussel te nuanceren door hun eigen ervaringen. Documentairemaakster Maria Tarantino en Vlaams minister van Media en Brussel Sven Gatz geven het startschot op donderdag. Ook historicus Hans Vandecandelaere komt vertellen over hoe hij te werk ging om zijn boek In Molenbeek te schrijven.

Brussel, en meer specifiek Molenbeek, is door de terreurberichtgeving van nationale en internationale media vooral op een negatieve manier in beeld gebracht. Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump doopte de stad zelfs om tot een waar “Hellegat”.

De hogeschool kiest daarom specifiek voor Brussel als uitvalsbasis voor haar journalistieke project.

“We willen studenten confronteren met de werkelijkheid achter de vele uitspraken. Hen op een genuanceerde en evenwichtige manier naar de hoofdstad laten kijken”, klinkt het in een persmededeling.

Toekomstige journalisten moeten van de school één Brusselse wijk adopteren. Door deze van dichtbij te leren kennen krijgen ze zelf ook toegang tot nieuwe verhalen uit de stad. Daarmee gaan ze dan als echte journalisten aan de slag.