Studietips

De hoeveelheden te blokken materiaal of te maken werken en papers kunnen bij de eerste examenperiode overweldigend overkomen. Geen paniek! Wij geven je alvast enkele tips mee om die examens met succes af te ronden.

Alle ingrediënten gebruiksklaar

Tijdens de blokperiode nog naar de juiste cursussen en notities gaan zoeken zorgt voor onnodige extra stress. Zorg ervoor dat je ieder boek en iedere cursus op tijd hebt, en haal die ook al uit de verpakking. Zo kan je inschatten hoeveel tijd je denkt te hebben om het vak te blokken. Zoek ook al je notities bij elkaar. Of kijk eens lief in de ogen van je medestudenten voor die van hen zodat je die kan toevertrouwen aan het copycenter. Het is gevenen nemen. Hou je studiegenoten ten vriend. Op die manier kan jij jouw notities delen met anderen, en kunnen zij die van hen ook delen met jou. Win-win, katsjing!

Een meesterlijk plan

Stel op tijd een realistische planning op. Daarvoor moet je dus eerst een idee van de hoeveelheid leerstof hebben (zie hierboven). Een planning is trouwens geen vastgeroest iets. Loop je achter of blijkt de planning compleet van de pot gerukt. Pas het onding gewoon aan en maak keuzes. Plan ook genoeg tijd om te herhalen. Oefening baart kunst!

Kip zonder kop

Wanneer je tijdens het blokken merkt dat je niet alle vakken geblokt krijgt, begin niet te panikeren. Dit kan de beste student(e) overkomen. Probeer je tijd zo goed mogelijk te verdelen, kijk hoe je het er in eerste zit vanaf brengt. En mocht dat falen is er nog steeds tweede zit. Doe dit uiteraard niet met alle vakken want dan is je welverdiende zomervakantie naar de haaien.

Relax, take it easy.

Je zou denken dat je tijdens de examenperiode niets anders mag doen dan studeren, studeren en nog eens studeren. Think again. Bij een goede planning horen voldoende ontspanningsmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld sporten, plan een date met je lief of spreek af met je vrienden. Kortom, kom af en toe met je hoofd van tussen de boeken. Ohja, en slaap voldoende! Dat is niet alleen belangrijk voor je concentratie. Je hersenen verwerken je leerstof ook tijdens je nachtrust.

Dik in de problemen

Een examenperiode loopt niet altijd op wieltjes. De ene student zweeft door de examens, de andere moet zich erdoor ploeteren. Wanneer het even niet meer gaat, kunnen studenten, ouders, vrienden, kotgenoten, je lief, leerkrachten en zelfs anonieme chatboxen zoals Teleblok je helpen. Zijn de problemen grondiger en heb je nood aan advies op maat, neem dan contact op met de studiebegeleiders van je  studierichting of campus. Deze professionals weten exact hoe ze je terug op de sporen kunnen krijgen. Weet dat een beetje angst gezond is. Als het hardnekkige faalangst wordt, zoek je best professionele hulp.

En als de black-out plots komt op het examen bij die ene vraag waar je niets meer van lijkt te weten. Geen probleem. Los eerst de andere vragen op. Adem even rustig in en uit en probeer te graven in je geheugen wat dit eventueel zou kunnen betekenen. Vaak komt het in een moment van rust volledig terug. Handig aan het hoger onderwijs is ook dat je steeds een tweede kans krijgt. Alle begin is moeilijk, maar met deze tips sla je je er wel door.

Een berg leerstof verwerken

Hoe eet je een olifant? Hapje per hapje. Grote hoeveelheden leerstof blokken is best te doen. Het is enkel een kwestie van eraan tebeginnen. Net als uit je bed stappen ’s morgens eigenlijk. Handig is om eerst de inhoudstabel eens goed te bekijken. Dan kan je beter plaatsen wat je in elk hoofdstuk leert. Sommige studenten zweren erbij om in lagen te leren. Eerst de algemene zaken, om vervolgens steeds meer in detail te gaan. Conclusies, tussentitels en inleidingen van teksten zijn daarbij heel handig. Ook is het goed om tijdens de les te noteren wat de docent belangrijk vindt. Bekijk de cursus door zijn of haar ogen en probeer je voor te stellen wat mogelijke vragen zijn. Vraag verder een keer bij studenten van een jaartje hoger of ze zich de examenvragen van het vorige jaar nog herinneren.

Samen Blokken

De ene student blokt het liefst in complete stilte, de andere heeft graag sociale controle. In welke omgeving jij het beste al die materie in je hoofd probeert te krijgen, dat is een geheel eigen keuze. Bij voorkeur is het er niet te warm, want daar word je moe van. Steeds meer zoeken mensen bibliotheken, gemeenschapscentra en andere stille plekken om het leed te delen. De sociale controle en eventuele hulp van je buurman of –vrouw kunnen wonderen doen.

Veel succes!