Studentenparlé - Yorick

Elsene / Etterbeek /
Oudergem:

Op de grens van drie gemeenten: geniet van de relaxte sfeer op en rond deze groene campus in een internationale buurt.

Yorick, 19 jaar, Computerwetenschappen

Wat is Brussel voor jou (als studentenstad)?

Brussel ziet er niet uit als een studentenstad, maar als je het nachtleven verkent, zie je overal studenten. Veel mensen hebben vooroordelen over Brussel, omdat ze Brussel enkel overdag kennen. Ze denken dat Brussel onveilig is en dat idee schrikt mensen af. Ik probeer veel mensen te overtuigen dat Brussel een leuke studentenstad is. We zijn ook met de meeste studenten hier, meer dan 100.000. Brussel is gewoon dé grootste studentenstad. In Gent zien mensen dan de Overpoort als uitgaansplaats, maar dat en de Vlasmarkt zijn ook de enige plekken waar je naartoe kan als student in Gent. In Brussel kan je echt overal plezier hebben. In Sint-Gillis, centrum, Etterbeek, zelfs Jette, maar ook naar het RITCS café of Delirium. Ik wil Brussel nog meer verkennen, maar ik heb nog vijf jaar dus dat komt goed.

Hoe zou jij Brussel beschrijven aan nieuwe studenten?

Bruisend. Zeker als je in een studentenkring zit, dan verken je het échte Brussel en niet de vooroordelen die mensen hebben over onveiligheid en criminaliteit. Of dat Brussel-Noord vol zit met “transmigranten”. Brussel is groot, maar je kunt overal naartoe met de tram en metro. En dat is maar 50 euro van MIVB.Dan geraak je overal, dus ik snap niet waarom mensen klagen over hoe groot Brussel is. Allez, Etterbeek en Jette duurt wel even met de tram, maar je hebt dat niet veel nodig. Je kan de fiets nemen en je hebt nu ook de steps, maar ik ben daarvoor broke. Ik gebruik wat mijn ouders betaald hebben: trein en MIVB.

Hoe verken je de stad?

Ik ben van nature al een sociaal geval, met al mijn studentenkringen. Ik zoek ook actief naar slaapplaatsen. Veel mensen gaan naar huis omdat ze weten dat ze geen slaapplaats hebben en niemand kennen met een kot. Maar je moet dat gewoon durven vragen. Er zijn veel mensen met een kot, die niet in studentenkringen zitten en een stapje willen zetten. Dat is dan gewoon een kwestie van durven en sociaal zijn. Ik heb zelfs slaapplaatsen tot in Jette, campuskoten, koten op de Triomflaan, Schoofslaan, nieuwe koten, appartementjes, de Kroonlaan, Erasmuskoten in Jette … Als pendelaar vind je overal wel een plaatsje.

Yoricks tips in Elsene / Etterbeek / Oudergem

Hier studeer je aan:

A – VUB – Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


1. Art Wok Café

De naam is niet gelogen: hier serveert men kunstig lekker Aziatische maaltijden. Ook voor vegetariërs.

2. Pavarotti

Deze goedkope pizzeria wordt waarschijnlijk je nieuwe beste vriend.

3. Luigi’s Café

Dé klassieker onder studenten.

4. Coffee College

Koffiepauze nodig? Bestel hier eens een sexy teacher of een quarterback!

5. Boondaelsesteenweg

Elsene zijn eigen kleine versie van Chinatown met een heleboel Oosterse restaurantjes.

6. Le Tavernier

Café met uitgebreide bierkaart en groot zonnig terras.

7. Begraafplaats van Elsene

Perfecte buurt voor een rustige wandeling of een drankje in een van de vele cafés.

8. El Café

Mexicaanse keuken aan zachte prijzen.

9. ULB

Maak een wandeling in het groen op de zusterinstelling van je nieuwe school.