Studentenparlé Jonas

Dansaert / Kanaal :

Campussen vlak aan het kanaal en in de hippe Dansaertwijk: deze levendige buurten liggen zo vlak bij elkaar en zijn toch helemaal anders.

Jonas, 22 jaar, 4e jaar in Brussel, 3e jaar communicatiemanagement, nu een jaartje op de VUB

Hoeveel geld doe je per week op?

Ik probeer over het algemeen zuinig te leven. Als je af en toe wat eten van thuis meekrijgt, helpt dat wel. Je spaart ook veel geld uit als je regelmatig naar de goedkopere winkels gaat voor wat grotere boodschappen. Als ik op voorhand plan en op zondagavond of maandag naar de winkel ga, daar wat basisstukken koop voor de week, dan kom ik met 30 euro al ver. Op café gaan wordt ook snel duur. Daarom zit ik liever met wat vrienden samen op kot. We halen wat drank en delen de prijs, zo blijft het ook goedkoop. Hoe vaker je uitgaat, hoe duurder het wordt. Gelukkig zijn er veel studentenfeestjes die best wel goedkoop zijn, zoals de TD’s in BSG op de VUB. Daarnaast heb je ook wel een paar interessante happy hours, zoals in de Big Game aan de Beurs. Blijf sowieso weg van de toeristische plaatsen, want daar is het soms ongelooflijk duur!

Hoe houd jij jouw kot proper?

Afwas is zoals studeren, regelmaat is het beste. Het gebouw waar ik zit, heeft een lichte vloer, dus je ziet dat vuil wel vlug. Dus één keer per week de gemeenschappelijke stofzuiger gebruiken, is aangeraden. Zo kan je al heel veel proper houden.

Hoe verplaats jij je in Brussel?

In Brussel binnen de vijfhoek kan je bijna alles te voet doen, zeker bij mooi weer is dat echt fijn. Van Noord naar Zuid doe je dat in 20 minuten. Dan is het echt stom om dat met de tram te doen. Sowieso zijn de tram en metro allebei aanraders. Zeker metro, je staat nooit in de file of vast in het verkeer. Alle belangrijke plaatsen zijn goed met elkaar verbonden. Met de twee metrolijnen kun je al het grootste deel van het stad doen. Atomium en Heizel zijn daardoor ook gemakkelijk bereikbaar. Het meeste is binnen het half uur bereikbaar, ik denk niet dat je vaak langer onderweg bent. Wat ook wel aan te raden is als je in het centrum zit en niet graag wandelt, is fietsen. Sommigen vinden dat gevaarlijk in Brussel, maar met de opkomende voetgangerszones valt dat best goed mee. Als je thuis een oude fiets hebt, dan zou ik die zeker meenemen.

Jonas’ tips in Dansaert / Kanaal

Hier studeer je aan:

F – EhB Campus RITCS
G – EhB Campus Bottelarij
D – EhB Bloemenhof
C – EhB Campus Kaai
H – EhB Campus Kanal


Plekjes in de buurt

1. Recyclart

Slechte films, gekke feestjes of interessante workshops: in dit kunstencentrum kan het allemaal. Sinds kort delen ze hun locatie met GC De Vaartkapoen. Een aanrader!

2. Bel Mundo

Lekker lunchen aan een klein prijsje. Dit sociale restaurant haalt hun groenten uit eigen stadstuin. En nadien kan je ernaast biologisch gaan winkelen in The Food Hub.

3. Kumiko

In de Kumiko geniet je van live optredens en dj-sets met een lekker drankje of een door Japan geïnspireerde maaltijd.

4. Park Ninoofsepoort

Een gloednieuw park dat zuurstof geeft aan deze drukke buurt.

5. Chez Andriana

Goedkope en Grieks geïnspireerde broodjes tijdens de lunch? Andriana heeft voor elke klant een brede glimlach klaar.

6. Think Twice T2

Voor een prikje vind je een nieuwe outfit in deze winkel, die veel origineler is dan de giga shops in de Nieuwstraat.

7. Café Lava

Zin om zelf een feestje te organiseren? In Café Lava kan je dit gratis doen en mag je zelf de dj voorzien.

8. Rioolmuseum

Een verrassende ontdekking van het ondergrondse Brussel. De geur moet je er wel bijnemen.

Kaart: Dansaert / Kanaal