Yorick

Brussel Centrum :

Kloppend hart van de stad waar politici, toeristen, bankiers en studenten samen te vinden zijn in authentieke bruine cafés en cultuurtempels.

Helena, 21 jaar, 3e jaar in Brussel, Toegepaste taalkunde: Frans-Engels

Waarom heb je voor Brussel gekozen?

Vooral omwille van de diversiteit. Voor ik naar Brussel kwam, studeerde ik in Antwerpen. Ik heb het gevoel dat je in Antwerpen in een hokje moet passen terwijl je in Brussel gewoon jezelf kan zijn. Extra argument was de meertaligheid, die mooi aansluit bij mijn studierichting.

Wat is Brussel voor jou als studentenstad?

Het studentenleven is best klein en dat maakt het makkelijk omdat je dan iedereen kent. Je komt snel vrienden tegen in de buurt van de campus. Langs de andere kant is Brussel een grote stad en kan je opgaan in de menigte. Je kan er dus voor kiezen om in je comfortzone te blijven of om op avontuur te gaan in het Brusselse.

Hoe verken je de stad?

Ik ga gewoon wandelen en sla een paar straatjes in. Je hebt heel veel smalle straatjes, maar je komt sowieso uit op een grotere straat waar je al eens bent geweest. Zo ontdek je beetje bij beetje Brussel. In het begin, wanneer ik naar school wandelde, volgde ik dezelfde route van Google Maps maar nu durf ik al eens een ommetje te maken.

Hoe zou jij Brussel beschrijven aan nieuwe studenten?

Brussel is een nieuwe thuis. In het begin is het even aanpassen maar je vindt hier snel je weg. Mensen zeggen vaak dat Brussel gevaarlijk is, maar ik vind van niet. Integendeel, ik vind Brussel heel open. De stap zetten naar Brussel is groot maar je zet de stap niet alleen. Je zit samen op school met mensen die dezelfde keuze gemaakt hebben, dus iedereen zit ongeveer op dezelfde golflengte. Als je niet op kot zit, is er wel een andere vibe. Pendelstudenten zijn meestal iets meer gesloten. Het is jammer dat zij meestal na de les meteen naar huis gaan. Samen dingen doen creëert echt een band tussen studenten in Brussel.

Helena’s tips in Brussel Centrum

Hier studeer je aan:

E – EhB Koninklijk Conservatorium Brussel
IOdisee Campus Brussel (& Terranova)
J KU Leuven Campus Brussel


1. A la Mort Subite

Prachtige locatie, uitgebreide bierkaart en kriek, kriek, kriek!

2. Kunstberg

Waan je een beetje in le Jardin du Luxembourg in Parijs.

3. Kiosk Radio

Kom naar muziek luisteren en een pintje drinken aan dit hippe radiostation in een kiosk in het Warandepark, dagelijks van 14u tot 18u.

4. Zavel

Statige buurt vol antiekwinkels, kunstgalerijen en restaurants in het historische hart van Brussel.

5. La Bottega della Pizza

De beste pizzeria van Brussel heeft nu ook een zaak in het centrum, de Napolitaanse eigenaar werkt zelfs louter met lokale seizoensproducten.

6. Het Goudblommeke in Papier

Een instituut in het Brusselse caféleven, Hugo Claus zat hier ooit nog aan de toog. Voor wie stoemp wil eten in een oertypische staminee.

7. Goupil le Fol

Zonder twijfel het meest speciale café waar je ooit zult binnenstappen. In één woord: rariteitenkabinet.

8. Koninklijke St. Hubertusgalerij

Naast windowshoppen, is dit een goede plaats om een echte Brusselse wafel te komen eten in één van de vele bistro’s.