Studentenviering Sint-Verhaegen verhuist naar Heizelpaleizen

Bron: © Belga / brusselnieuws.be

Foto : Claudia Conte

De jaarlijkse Verhaegen-herdenking vrijdag, waarbij studenten van de VUB en de ULB de oprichter van hun universiteit herdenken met een feestelijke stoet, gaat door de terreurdreiging niet door in de Brusselse binnenstad, maar in paleizen 3 en 4 van de Heizel. De optocht wordt vervangen door een cantus en een banket.

De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene heeft dinsdag een negatief advies gegeven voor de optocht.

‘s Morgens had burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) nog aangegeven dat het evenement voorlopig kon plaatsvinden, maar dat dit op elk moment kon worden bijgestuurd.

De studenten, die Saint-Vé zelf organiseren, laten weten dat ze niet anders konden dan zich te schikken naar de politieaanbevelingen om de veiligheid te garanderen. “Maar, samen met de universiteitsleiding, weigeren de studenten te wijken voor de angst en laten ze zich geen vrijheden of feestelijke tradities ontnemen”, klinkt het in een persbericht van de ULB, de VUB en de beide studentengenootschappen.

Daarom werd beslist dat de universiteiten met de hulp van Brussels Expo, de stad Brussel en haar veiligheidsdiensten, de festiviteiten laten plaatsvinden in paleizen 3 en 4 op de Heizelvlakte.

Het programma begint met een cantus, gevolgd door een groots banket dat georganiseerd wordt door de vereniging van oudstudenten, en sluit af met het traditionele TD van de studenten. Alle deelnemers zullen uit solidariteit met de slachtoffers van de aanvallen in Parijs een zwarte band dragen.