/Open Kotdagen
Open Kotdagen2018-03-29T15:11:16+00:00

OPEN KOTDAGEN

21, 22 april en 5 mei

Al eens proeven van het Brusselse kotleven? Dat kan op de Open Kotdagen. Ieder jaar zetten verschillende huisbazen de deuren van hun studentenhuis open en geven ze je antwoord op al je praktische vragen. Je kan er de sfeer van het kotleven in de hoofdstad al eens opsnuiven. Deze dagen vallen samen met de infodagen van de hogeronderwijsinstellingen in Brussel.

STAP 1 – Informeer je

De verwachtingen

Je vindt in Brussel een zeer gevarieerd aanbod aan studentenkamers. Om niet te verdrinken in deze zee van koten is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt aan een kot: woon je liefst in de buurt van je campus? Wil je graag in de buurt van vrienden wonen? Of wil je liever andere buurten ontdekken? Hoe belangrijk is de nabijheid van een winkel of wassalon voor jou? Heb je nood aan veel ruimte voor jezelf, of hou je van een gemeenschappelijke keuken en woonkamer? Waarschijnlijk speelt de prijs ook een grote rol. Veel stof tot nadenken.

De voorbereiding

Je hebt voor jezelf nagegaan welke criteria belangrijk zijn, dus dan kan je zoektocht beginnen. Het is geen goed idee om gewoon de straat in te trekken en op goed geluk een kot te zoeken. Nestel je beter even achter je computer en ontdek het aanbod in Brussel. Check het aanbod van je onderwijsinstelling, of zoek via brik.mykot.be. Filter op de criteria die voor jou belangrijk zijn. Zo heb je een goed startpunt om de koten, buurten en prijzen met elkaar te vergelijken.

Het bezoek

Heb je een kamer gevonden die je interesseert? Contacteer je eventuele toekomstige huisbaas, regel een bezoekje en teken nadien pas het contract. Zo ben je zeker dat je je goed voelt bij je kot en de buurt, kan je misschien al eens met andere bewoners praten, en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Het huurcontract

Ben je na je bezoek gezwicht voor een bepaalde kamer? Dan is het tijd om een huurcontract te ondertekenen. Lees zeker alle artikels grondig door, zodat je weet waar je je aan bindt. Op 1 januari 2018 werd de nieuwe huurwetgeving in Brussel van kracht. Meer informatie vind je op www.huisvesting.brussels. Brik stelt een modelcontract ter beschikking voor verhuurders en huurders. Dit kan je als referentie gebruiken in overleg met de huisbaas.

BRIK.MYKOT.BE: ONLINE KOTZOEKER

Met de online kotzoeker brik.mykot.be zoek je uit meer dan 4.000 studentenkamers in Brussel.
•De kamers op brik.mykot.be worden zoveel mogelijk getoetst aan de geldende regels  maar het spreekt voor zich dat de verhuurder de eindverantwoordelijkheid draagt
• De meest studentvriendelijke kotzoeker in Brussel
• Overzicht van kamers en studio’s van hogeronderwijsinstellingen,Brik zelf, én van privé-eigenaars.

Huren bij je onderwijsinstelling

Sommige hogescholen en universiteiten hebben eigen studentenhuisvesting. Je kan dus best eens polsen bij de studentenvoorzieningen of er een kot beschikbaar is vòòr je naar Brik komt of op de kotzoeker gaat kijken.

Huren bij Brik

Brik verhuurt een vierhonderdtal koten in eigen beheer. Hier is Brik dus de huisbaas. Alles wordt geregeld tussen Brik en de student.

  • Huurcontract (12 maanden).
  • Bijkomende diensten (poetsploeg, klusjesdienst, technische permanentie en ondersteuning kot-verantwoordelijken).
  • Verschillende types kamers.
  • Voorrang voor studenten van VUB, Erasmushogeschool Brussel, Odisee, LUCA School of Arts, KU Leuven – Campussen Brussel.
  • Eventuele huurtoelage kan je aanvragen bij je onderwijsinstelling.

Huren bij Privé-eigenaars

De meeste koten in Brussel worden verhuurd door een privé-eigenaar. Een grote meerderheid van dit aanbod vind je op brik.mykot.be.

  • Contract en praktische zaken rechtstreeks regelen tussen student en huisbaas.
  • Brik (of onderwijsinstelling) kan op vraag optreden als bemiddelaar.

STAP 2 – Stippel je route uit

Za – 21 april
Brussel Centrum

Zo – 22 april
Jette & Etterbeek

Za – 5 mei
Schaarbeek & Sint-Gillis

STAP 3 – Bezoek Brussel

Noteer de data in je agenda en kom Brussel ontdekken!

Voeg toe aan je agenda
X
X