OP KOT IN BRUSSEL

Je gaat studeren in Brussel? Goed plan! Je wil ook op kot in de hoofdstad? Nog beter!

Brussel heeft voor jou als kotstudent heel wat troeven: je woont dicht bij je campus, dicht bij je vrienden, en midden in het bruisende leven van een grootstad. De verschillende buurten van Brussel bieden voor ieder wat wils.

Ik zoek informatie als : Internationale student Kotbaas

Schrijf je in en ontvang meer informatie over op kot gaan in Brussel.

TIPS BIJ JE ZOEKTOCHT

Je vindt in Brussel een zeer gevarieerd aanbod aan studentenkamers. Maar hoe start je de zoektocht naar een kot dat bij je past?

Je verwachtingen

Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt aan een kot: woon je liefst in de buurt van je school, of wil je graag andere buurten ontdekken? Heb je nood aan veel ruimte voor jezelf, of hou je van een gemeenschappelijke keuken en woonkamer?

Tijdens de Open Kotdagen kan je alvast de sfeer opsnuiven in verschillende studentenhuizen en -buurten. Ontmoet er andere kotstudenten, en luister naar hun ervaringen op kot.

Zoek online

Check het aanbod van je onderwijsinstelling, of zoek via de kotzoeker MyKot. Op MyKot vind je kamers die verhuurd worden door prive?-eigenaars of door Brik zelf. Brik voert regelmatige controles uit en toetst deze kamers aan de geldende regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Filter op de criteria die voor jou belangrijk zijn en vind een kot dat bij je verwachtingen past. Ga zeker ter plaatse om je kamer te bezichtigen!

Op bezoek

Je las het net, wij zijn zelf ook kotbaas. Tijdens de Kottours kan je kennismaken met het aanbod van Brik. Een gids neemt je mee langs de beschikbare koten. Droomkot gevonden? Diezelfde dag ga je me een huurcontract voor het volgende academiejaar naar huis.
De Kottours starten op 1 juli en gaan meermaals door per week tot alle koten verhuurd zijn. Voor de buitenlandse studenten organiseren we ook enkele online Kottours.

Het huurcontract

Heb je gekozen welke kamer je wilt huren? Dan zal je een huurcontract moeten ondertekenen. Neem dit aandachtig door.

Brik stelt een modelcontract ter beschikking dat in overeenstemming is met de studentenhuurwetgeving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vraag er steeds naar bij de kotbaas!

WIE WORDT MIJN KOTBAAS?

Huren bij mijn onderwijsinstelling

Een aantal hogescholen en universiteiten bieden eigen studentenhuisvesting aan. VUB beheert zo’n 1500 kamers op en rond de campussen. Stuvo Luca biedt 67 kamer aan in Art UpKot. De studenten van EhB, KU Leuven Campus Brussel en Odisee kunnen rechtstreeks bij Brik terecht in hun zoektocht naar een kot. Informeer bij de studentenvoorzieningen van je onderwijsinstelling of er kamers voor jou beschikbaar zijn. Ga zeker na bij hen of je in aanmerking komt voor financiële steun.

Huren bij Brik

Brik verhuurt een 350-tal koten in eigen beheer. Hier is Brik de huisbaas. Alles wordt rechtstreeks geregeld tussen Brik en de student: van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud. De kamers zijn voorbehouden voor studenten van partnerinstellingen (VUB, EhB, Odisee, LUCA, KU Leuven – Campussen Brussel).

Brik verhuurt kamers aan verschillende doelgroepen. Zelfs als pas afgestudeerde student kan je nog bij ons terecht voor een startersflat.

Huren bij een privé-eigenaar

De meeste kamers in Brussel worden verhuurd door een prive?-eigenaar. Een uitgebreid aanbod van kamers en kotbazen vind je op MyKot. Meld je aan en neem contact op met de huisbaas voor meer informatie. Alle contracten en praktische zaken worden rechtstreeks geregeld tussen student en kotbaas.

Is er een geschil met de kotbaas? Dan kan je Brik contacteren als bemiddelaar.

Huren bij SVKS

Je zoekt een kot maar hebt het financieel moeilijk? Het Brusselse Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten (SVKS) verhuurt kamers aan een verlaagde prijs aan studenten met een bescheiden inkomen. Ga zeker na of je in aanmerking komt.

Zijn er nog vragen? Bekijk dan onze FAQ