OP KOT IN BRUSSEL

Je gaat studeren in Brussel? Goed plan! Je zoekt een kot in de hoofdstad? Zeker de moeite waard!

Brussel heeft voor jou als kotstudent heel wat troeven: je woont dicht bij je campus, dicht bij je vrienden, en midden in het bruisende leven van een grootstad. De verschillende buurten van Brussel bieden voor ieder wat wils.

Ik zoek informatie als : Internationale student Kotbaas

Schrijf je in en ontvang meer informatie over op kot gaan in Brussel.

TIPS BIJ JE ZOEKTOCHT

Je vindt in Brussel een zeer gevarieerd aanbod aan studentenkamers. Maar hoe start je de zoektocht naar een kot dat bij je past?

Lijst je verwachtingen op

Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt aan een kot: woon je liefst in de buurt van je school, of wil je graag andere buurten ontdekken? Heb je nood aan veel ruimte voor jezelf, of hou je van een gemeenschappelijke keuken en woonkamer?

Tijdens de Open Kotdagen kan je alvast de sfeer opsnuiven in verschillende studentenhuizen en -buurten. Ontmoet er andere kotstudenten, en luister naar hun ervaringen op kot.

Zoek via MyKot

Check het aanbod van je onderwijsinstelling, of zoek via de kotzoeker MyKot. Mykot is de grootste Brusselse kotzoeker. Je vindt er meer dan 3.500 studentenkamers in Brussel, zowel van Brik zelf als van privé-eigenaars. Brik voert regelmatige controles uit en toetst deze kamers aan de geldende regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat neemt een pak zorgen weg!

Ga ter plaatse

Heb je een interessante kamer gevonden? Regel een bezoekje met de kotbaas om je kamer te bezichtigen. 

Huren bij Brik? Kom dan naar de Kottours. Die starten op 1 juli en gaan meermaals door per week tot alle koten verhuurd zijn. Een gids neemt je mee langs de beschikbare koten. Voor de buitenlandse studenten organiseren we ook enkele online Kottours.

Lees je huurcontract

Neem altijd je huurcontract aandachtig door. Brik stelt een modelcontract ter beschikking dat een evenwicht houdt tussen de rechten en plichten van huurder en verhuurder. Vraag er naar bij je kotbaas.

WIE WORDT MIJN KOTBAAS?

Huren bij je onderwijsinstelling

Sommige hogescholen en universiteiten hebben eigen studentenhuisvesting. VUB beheert zo’n 1500 kamers op en rond de campussen. LUCA en KU Leuven Campus Sint-Lucas Brussel bieden 67 kamers aan in Art Upkot. De studenten van EhB, Odisee en KU Leuven Campus Brussel kunnen rechtstreeks bij Brik terecht voor hun zoektocht naar een kot. Informeer bij de studentenvoorzieningen van je onderwijsinstelling of er kamers voor jou beschikbaar zijn. Ga zeker na bij hen of je in aanmerking komt voor financiële steun.

Huren bij Brik

Brik verhuurt zelf een 350-tal koten. Hier is Brik dus de kotbaas. Alles wordt rechtstreeks geregeld tussen Brik en de student: van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud. De kamers zijn voorbehouden voor studenten van de partnerinstellingen van Brik (VUB, EhB, Odisee, LUCA, KU Leuven – campussen Brussel).

Brik verhuurt kamers aan verschillende doelgroepen. Zelfs als pas afgestudeerde student kan je nog bij ons terecht!

Huren bij een privé-eigenaar

Privé-eigenaars verhuren de meeste kamers in Brussel. Veel van die kamers vind je op MyKot. Interessante kamer gezien? Neem contact op met de kotbaas voor meer informatie en een bezoek. Alle contracten en praktische zaken regel je rechtstreeks met de kotbaas.

Zijn er problemen met de kotbaas? Dan kan je Brik contacteren als bemiddelaar.

Huren bij SVKS

Je zoekt een kot maar hebt het financieel moeilijk? Het Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten (SVKS) verhuurt kamers aan een verlaagde prijs aan studenten met een bescheiden inkomen. 

Zijn er nog vragen? Bekijk dan onze FAQ