OP KOT IN BRUSSEL

Je gaat studeren in Brussel? Goed plan! Je wil ook op kot in de hoofdstad? Nog beter! Wil je een kamer huren, of eerder een studio? Dicht bij je campus, of liever midden in het bruisende leven van de grootstad? De verschillende buurten van Brussel bieden voor ieder wat wils.

Schrijf je in en ontvang meer informatie over op kot gaan in Brussel

https://brik.be/algemenevoorwaarden/

HOE VIND IK EEN KOT?

Stap 1

Bedenk wat je zoekt

Je vindt in Brussel een gevarieerd aanbod aan studentenkamers- en studio’s. Ga voor jezelf alvast na wat jij belangrijk vindt. Woon je liefst dicht bij je school, of wil je graag andere buurten ontdekken? Heb je nood aan veel ruimte voor jezelf, of hou je van een gemeenschappelijke keuken en woonkamer? Kom alvast de sfeer opsnuiven tijdens de Open Kotdagen!

Open kotdagen

Stap 2

Zoek online

Weet je welke criteria voor jou belangrijk zijn? Dan kan je zoektocht beginnen. Nestel je achter je computer en ontdek het aanbod in Brussel. Check het aanbod van je onderwijsinstelling, of zoek via brik.mykot.be. Filter op de criteria die voor jou belangrijk zijn, vergelijk prijzen en buurten, en vind een kot dat aan je verwachtingen voldoet.

My kot

Stap 3

Plan je bezoek

Heb je een kot gevonden dat je interesseert? Dan is het tijd voor een bezoek! Neem een kijkje in de kamer, ontdek de buurt en sla een praatje met je toekomstige kotgenoten. Interesse in een kot dat door Brik verhuurd wordt? Neem dan deel aan één van onze Kottours.

Kottours

Stap 4

Teken het contract

Heb je gekozen welke kamer je wilt huren? Dan zal je een huurcontract moeten ondertekenen. Lees zeker alle artikels grondig door, zodat je weet waar je je aan bindt. Brik stelt een modelcontract ter beschikking voor verhuur van studentenkamers. Dit contract is in overeenstemming met de nieuwe huurwetgeving in het Brussels Gewest. Je kan het als referentie gebruiken in overleg met de huisbaas.

Brik modelcontract

MYKOT

De Brusselse kotzoeker

Met de kotzoeker brik.mykot.be kan je meer dan 3.000 studentenkamers in Brussel bekijken. Brik voert regelmatige controles uit. MyKot geeft je toegang tot een uitgebreide databank met kamers en studio’s in Brussel. Je vindt er koten die verhuurd worden door hogeronderwijsinstellingen, door Brik zelf, of door privé-eigenaars.

ONTDEK DE KOTZOEKER

WIE WORDT MIJN HUISBAAS?

Onderwijsinstelling

Een aantal hogescholen en universiteiten bieden eigen studentenhuisvesting aan. Pols bij de studentenvoorzieningen van je onderwijsinstelling of er kamers beschikbaar zijn.

VUB
EHB
LUCA & KU LEUVEN CAMPUS SINT-LUCAS
ODISEE & KU LEUVEN CAMPUS BRUSSEL

Brik

Brik verhuurt zelf ook een 400-tal koten. Hier is Brik de huisbaas. Alles wordt dus rechtstreeks geregeld tussen Brik en de student: van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud.

HUREN BIJ BRIK

Privé

De meeste kamers in Brussel worden verhuurd door een privé-eigenaar. Een uitgebreid aanbod van kamers en kotbazen vind je op MyKot. Meld je aan en neem contact op met de huisbaas voor meer informatie. Alle contracten en praktische zaken worden rechtstreeks geregeld tussen student en kotbaas.

HUREN BIJ PRIVE HUISBAAS

ONTDEK BRUSSEL STUDENTENSTAD

Open Kotdagen

Al eens proeven van het Brusselse kotleven? Dat kan op de Open Kotdagen. Ieder jaar zetten verschillende huisbazen de deuren van hun studentenhuis open en geven ze je antwoord op al je praktische vragen. Je kan er de sfeer van het kotleven in de hoofdstad al eens opsnuiven. Deze dagen vallen samen met de infodagen van de hogeronderwijsinstellingen in Brussel. Wil je op de hoogte blijven van de Open Kotdagen? Schrijf je dan bovenaan deze pagina in.

Meer info

Kottours

Op de Kottours kan je kennismaken met de koten van Brik en een huurcontract tekenen. De Kottours starten 1 juli tot alle Brikkoten verhuurd zijn.

Lees meer

BRIK-MODELCONTRACT

Brik stelt een modelcontract ter beschikking voor de (ver)huur van een studentenkamer. Dit contract is in overeenstemming met de geldende regelgeving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en kan dienen als referentiedocument bij het opstellen van een huurovereenkomst voor een studentenkamer.

Belangrijk: het Brik-modelcontract is enkel van toepassing voor de verhuur van studentenkoten via de bemiddeling van MyKot. Verhuurders dienen zich te registreren en het aanbod moet gekeurd en aanvaard worden door Brik.

BEKIJK HET MODELCONTRACT

Ik zoek informatie als …

Internationale student

Kotbaas

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik zoek een kamer/studio/appartement

Tips bij het zoeken

De verhuur van studentenkamers en studio’s voor het nieuwe academiejaar start zodra een overzicht beschikbaar is van de vrijgekomen kamers. Verschillende kotbazen bieden al vanaf april kamers te huur aan. Het verhuurseizoen van Brik start begin juli, na de examenperiode. Het blijft mogelijk om een kamer te huren zolang er kamers beschikbaar zijn, maar hoe vroeger je je zoektocht start, hoe groter de keuze.

Kan je pas in augustus of september je zoektocht starten? Geen probleem: Ook op dat moment zijn er nog steeds koten te vinden in de stad, maar de keuze is minder uitgebreid.

Brussel is niet onveiliger dan andere steden, integendeel. De afgelopen tien jaar nam de bevolking in Brussel steeds toe, terwijl het aantal misdrijven daalde. De Brusselse criminaliteitsgraad ligt lager dan die in Antwerpen, Gent, Mechelen, Charleroi of Luik. Dit maakt de criminaliteit waarmee sommige Brusselaars geconfronteerd werden niet minder reëel: elk misdrijf is er een te veel.

Trek niet lukraak de stad in op zoek naar een studentenkamer. Nestel je even achter je computer en ontdek wat Brussel te bieden heeft. Via brik.mykot.be vind je een aanbod van bijna 4000 studentenkamers. Dit geeft je een ideaal startpunt voor je zoektocht naar een kot, waarop je verschillende koten, buurten en prijzen met elkaar kunt vergelijken.

Ook Brik helpt je verder in je zoektocht. Tijdens de Kottours leiden we je rond langs de beschikbare kamers die Brik verhuurt. Zo krijg je meteen een zicht op de verschillende kamer in het aanbod van Brik.

Met de kotzoeker brik.mykot.be zoek je uit meer dan 4000 studentenkamers in Brussel. Brik voert regelmatige controles uit. In principe voldoen deze kamers aan de geldende regels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot veiligheid, infrastructuur en comfort voor (studenten)woningen. Daar hoef je je dus alvast geen zorgen over te maken

Wat wel helpt bij je zoektocht, is om zelf alvast na te gaan waar jij je prettig voelt. Ben je een sociaal dier en wil je graag in een levendig huis wonen? Dan is een gemeenschappelijke keuken voor jou ideaal. Wil je graag heel Brussel leren kennen? Dan is het wellicht leuk om in een andere buurt te wonen dan waar je school is.

Bekijk op MyKot al eens de mogelijkheden, en filter in het aanbod op de criteria die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je gericht op bezoek, om een kot te vinden dat bij je past!

De huurprijzen van studentenkamers in Brussel variëren sterk. Het type kamer, de oppervlakte en de eigen voorzieningen bepalen de huurprijs. Maar ook de buurt, de verblijfsperiode en de energieprestatie spelen een rol.

Bij Brik betaal je voor een studentenkamer van 12m2 gemiddeld €330 per maand (exclusief €75 voorschot voor nutsvoorzieningen).Voor een kamer met eigen douche of een studio, stijgt de gemiddelde prijs respectievelijk tot €360 en €420 (exclusief nutsvoorzieningen).

Huren bij Brik

Brik verhuurt bemeubelde studentenkamers in het centrum van Brussel. Hierbij maken we onderscheid tussen 3 types:

  • Kamer = standaard studentenkamer – keuken, douche en toilet worden gedeeld met kotgenoten
  • Kamer PLUS = studentenkamer met eigen douche – keuken en toilet worden gedeeld met kotgenoten
  • Studio = studentenkamer met eigen douche en kitchenette – toilet wordt gedeeld met kotgenoten (tenzij anders vermeld)
  • Shared studio: Gedeelde studio voor 2 studenten.

Daarnaast verhuurt Brik een aantal (onbemeubelde) flats voor jong afgestudeerden.

Brik verhuurt studentenkamers en studio’s aan studenten van partnerinstellingen. Om een kamer te huren bij Brik moet je ingeschreven zijn bij een van de partnerinstellingen

Ja, dat kan! Brik moedigt nieuwe huurders aan om een studentenkamer te bezoeken voordat een contract wordt ondertekend. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. In de zomer organiseert Brik verschillende keren per week Kottours langs de beschikbare kamers.

Tijdens de zomermaanden worden de kamers enkel bezocht tijdens de geplande Kottours. Zo beperken we het aantal bezoekmomenten, en kunnen we de rust van de huidige huurders garanderen. Wanneer er tijdens het academiejaar nog kamers vrij zijn, kan je steeds contact opnemen met Brik om een bezoekmoment af te spreken.

Nee. Brik werkt volgens het principe: first come, first served. Wie eerst op het bureau van Brik het contract voor een kamer komt ondertekenen, krijgt voorrang. Er worden geen kamers gereserveerd.

Brik verhuurt een aantal flats voor jong-afgestudeerden (FJA) in het centrum van Brussel. Afgestudeerden van partnerinstellingen krijgen voorrang.

Een kamer zoeken op MyKot

Je kunt een andere instelling selecteren, zodat je wel alle informatie over de koten kunt zien. Kijk wel na of je in aanmerking komt om een kamer te huren bij Brik – deze kamers zijn voorbehouden voor studenten van partnerinstellingen.

Voor de kamers die Brik verhuurt, staan alle foto’s op MyKot. Voor koten die verhuurd worden door privé-huisbazen, kan je dit altijd navragen bij de vermelde contactpersoon.

Om een volledig beeld te krijgen van de kamer, maak je best de tijd om een bezoek te brengen.

Nee. De prijs die vermeld staat op MyKot is de netto huurprijs. Controleer zeker welke (vaste of variabele) kosten hier nog bijkomen.

Tijdens het verhuurseizoen wordt de website dagelijks up to date gehouden. In principe geldt: als de kamer op MyKot staat vermeld, is-ie beschikbaar.

Ik huur een kamer bij Brik

Vragen over je huurcontract bij Brik

Nee. Binnen een huurovereenkomst voor een studentenwoning is het niet toegelaten je te domiciliëren op kot. Enkel wanneer je als student een bijzonder belang kan aantonen, en de verhuurder schriftelijke toestemming geeft, kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

De huurregelgeving voor studentenkamers in Brussel voorziet de mogelijkheid voor studenten om het huurcontract voortijdig te beëindigen, mits een opzegtermijn van 2 maanden. Wil je je contract opzeggen, dan kan je dit per aangetekende brief aan Brik laten weten. De opzegtermijn zal ingaan op de eerste dag van de volgende kalendermaand.

Wil je toch sneller je kamer verlaten? Neem dan steeds contact op met Brik om de mogelijkheden te bespreken.

Het huurcontract laat onderverhuring enkel toe na schriftelijke goedkeuring van Brik. De toestemming wordt enkel gegeven wanneer je onderverhuurt aan een student die zich akkoord verklaart met de huisregels van Brik.

Let wel: Als huurder blijf je steeds verantwoordelijk voor de acties van deze persoon. Ook de huur blijf jij verder betalen.

Nee, helaas. De dagen voor de sleutelophaling werken wij hard om alle kamers te controleren en de nodige herstellingen uit te voeren. Alles zodat jij vanaf 15 september kan intrekken in je kamer!

Huurde je het voorbije jaar een kamer bij Brik, dan vragen we je voor 15 juni te laten weten of je een nieuw contract wil afsluiten bij Brik of niet. Als huurder van Brik krijg je ook de eerste keuze om van kamer te veranderen.

Vragen over je betaling

De eerste maand huur wordt onmiddellijk betaald bij het ondertekenen van je contract. Nadien moet de huur telkens maandelijks gestort worden, aan het begin van de huurmaand.

De netto huurprijs van je studentenkamer omvat de huur van de (bemeubelde) kamer, en het gebruik van de gemeenschappelijke delen. Daarnaast staat ook het klus- en poetsteam van Brik paraat voor reparaties en onderhoud van de gebouwen.

Voor internet, water en energie wordt maandelijks een bijkomende kost aangerekend. Op het einde van het huurcontract wordt een afrekening opgemaakt op basis van het effectief opgemeten verbruik.

De netto huurprijs van je studentenkamer/studio wordt berekend zonder kosten voor internet en nutsvoorzieningen. Maandelijks wordt een vaste kost aangerekend voor internet, en een voorschot voor het verbruik van energie en water. Op het einde van het academiejaar wordt een afrekening gemaakt op basis van het effectief opgemeten verbruik. Deze afrekening ontvang je ten laatste op 15 november.

De kosten voor energieverbruik worden op het einde van je huurcontract afgerekend op basis van het effectief opgemeten verbruik. De elektriciteitskosten worden verdeeld op basis van het individueel opgemeten verbruik per studentenkamer; de kosten voor water en gas worden verdeeld over alle bewoners. De energiekosten voor gemeenschappelijke ruimtes worden verdeeld op basis het type van je studentenkamer – als huurder van een studio betaal je geen energiekosten voor de gemeenschappelijke keuken.

Je kan de meterstand van jouw kamer raadplegen in de meterkast in je gebouw. Door op een bewuste manier om te gaan met het verbruik van energie en water, kan je alvast heel wat besparen op je afrekening. Schakel elektrische apparaten uit als je ze niet nodig hebt. Zet de verwarming uit als je je kamer verlaat.

Meer energietips vind je op http://www.energids.be/nl/energietips/ .

Je waarborg wordt terugbetaald ten laatste twee maanden na het aflopen van je huurcontract.

Vragen over je studentenhuis

De kamers die Brik verhuurt (Long Stay) zijn bemeubeld. Een bed met lattenbodem, een kleerkast, een bureau, een bureaustoel, een boekenrekje en een stoel zijn steeds aanwezig. Een matras en bedlinnen moet je zelf voorzien.

Ja, dat mag. Je mag de aanwezige meubels die Brik voorziet ook vervangen door je eigen meubels, als je dat wenst. Je moet dan wel zelf opslagplaats regelen voor de Brik-meubelen, en zorgen dat ze aan het eind van je huurperiode weer in dezelfde staat terug in de kamer staan.

Nee. Om veiligheidsredenen is het niet toegelaten om zomaar bijkomende elektrische toestellen in je kamer te plaatsen wanneer er in de kamer geen kookgelegenheid is voorzien. De gemeenschappelijke keukens zijn uitgerust om te koken.

Wanneer je toch een koelkast wilt plaatsen, moet je hiervoor expliciet de toestemming vragen aan Brik.

Ja, dat mag. Aan het eind van je huurperiode moeten de muren wel weer proper wit achtergelaten worden.

Brik voorziet draadloos internet in alle studentenkamers. Hiervoor wordt een kost aangerekend van 15,00 EUR per maand, die samen met de huur wordt overgeschreven.

De veiligheid van de studentenhuizen van Brik werd getoetst aan de voorschriften van de Brusselse brandweer.

In alle studentenhuizen zijn de nodige brandblusapparaten en noodverlichting aanwezig. Deze worden jaarlijks gecontroleerd op een goede werking.

In alle studentenkamers en gemeenschappelijke ruimtes is een brandmelder voorzien. De centrale branddetectie-installaties worden jaarlijks gecontroleerd.

Breng Brik steeds op de hoogte bij een brandmelding, een storing van de installatie of een defecte brandblusser. Zo kan de brandveiligheid steeds gegarandeerd blijven.

De gebouwen van Brik zijn verzekerd tegen brand. Als huurder sta je zelf in voor de verzekering van je persoonlijke inboedel, met afstand van verhaal tegenover Brik. Deze verzekering kan eventueel gebeuren door een uitbreiding van de bestaande brandpolis van je ouders.

Het is toegelaten bezoek te ontvangen in je studentenhuis en op je kamer, maar als huurder ben je steeds verantwoordelijk voor het gedrag van de personen die je toelaat in je studentenhuis. Denk eraan om de rust in (de omgeving van) je studentenhuis te bewaren, en na 22u géén lawaai te maken.

Het is niet toegelaten om gasten voor meerdere dagen op je kamer te laten verblijven, zonder uitdrukkelijke toestemming van Brik.

Geen studentenleven zonder een feest.

Maar in de studentenhuizen van Brik is het niet toegelaten om feesten te organiseren. Enkel zo kunnen we de rust van buren en kotgenoten bewaren, en (over)last vermijden. Gelukkig zijn er in Brussel genoeg gelegenheden waar je samen met je vrienden een feestje kan bouwen.

Nee. Huisdieren zijn niet toegelaten in de koten van Brik.

Op de koten van Brik is geen TV-aansluiting voorzien. Wanneer de infrastructuur aanwezig is, kan je als huurder wel zelf contact opnemen met een provider om een aansluiting in orde te brengen.

In verschillende Brik-huizen is ruimte voorzien om je fiets te stallen. Controleer hiervoor de informatie op MyKot.

Reparaties & klachten

Neem tijdens de kantooruren contact op met Brik. In ruil voor een waarborg, krijg je een reservesleutel mee. Ben je je sleutel verloren, dan kan je een nieuwe sleutel en badge aankopen aan kostprijs.

Ook buiten de kantooruren blijft de permanentiedienst van Brik bereikbaar om je kamerdeur te openen. Let wel: deze dienst is niet gratis. De kosten van deze interventie worden gefactureerd.

Een nieuwe lamp indraaien kan je wellicht nog zelf tot een goed einde brengen. Voor verdere technische bijstand staan de klusjesmannen van Brik klaar. Meld je probleem én je kamernummer aan Brik – via telefoon, of via mail.

Is het Brikkantoor gesloten? Bedenk dan eerst of je niet kan wachten tot tijdens de kantooruren van Brik. Echt een noodgeval? Bel dan het nummer van de permanentiedienst.

Heb je last van je buren? Meestal is de overlast onbedoeld. Klop even bij ze aan en maak een vriendelijk praatje. Vaak lost dat het probleem al op.

Houdt de overlast toch aan? Je kan de overlast bij Brik melden.

We doen ons uiterste best om jou een goede service te bieden. Verliep er iets niet naar wens? Neem zeker contact op met Brik voor een klacht over de afhandeling van jouw dossier, de interventie van de klusjesdienst, of de service van de poetsploeg. We streven ernaar de klachten naar tevredenheid op te lossen.

Ik huur een kamer bij een privé-huisbaas

Vragen over het huurcontract

In de huurovereenkomst leggen huurder en verhuurder afspraken vast voor het gebruik van de studentenkamer. Beide partijen verklaren zich akkoord met deze afspraken.

Brik stelde een modelcontract op dat je als referentiedocument kan gebruiken bij het opstellen van een huurovereenkomst voor een studentenkamer. Kijk op http://kotbaas.be/het-brik-modelcontract/

Reparaties & klachten

Een storing of defect in je studentenhuis? Neem in eerste instantie contact op met je verhuurder. De contactgegevens staan vermeld op je huurcontract.

De kamers op brik.mykot.be werden getoetst aan de geldende normen voor studentenkamers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Twijfel je aan de conformiteit van je studentenkamer? Neem contact op met het privé-kotenpunt van Brik.

E – marc@brik.be

T – +32(0)2 629 23 23

Huurde je een studentenkamer via de kotzoeker brik.mykot.be en heb je een onenigheid met je huisbaas? Via het privé-kotenpunt van Brik helpen we je graag verder.

E – marc@brik.be

T – +32(0)2 629 23 23

Staat je vraag er niet tussen?

VRAAG HET ONS