• Fikse studentenkorting voor Brussels openbaar vervoer

Mobiliteit

Brussel is de grootste stad van België. Met de fiets of via het uitgebreid openbaar vervoernetwerk verplaats je je makkelijk van de ene kant naar de andere.

Fiets

Fietsen in Brussel is niet moeilijk: twee wielen, twee benen en gezond verstand brengen je al heel ver. Toch hebben we een paar tricks and tips voor je verzameld die het nog zo veel makkelijker maken. Van een studentenfiets tot handige fietsroutes: we zetten je op weg in Brussel!

Metro, tram en bus

Voor het openbaar vervoer moet je bij de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel – beter bekend als de MIVB – zijn. Het uitgebreid netwerk reikt tot in de verste uithoeken van het Gewest. Ook De Lijn en TEC rijden rond op sommige plekken in Brussel.

Studenten jonger dan 25 jaar betalen maar €50 voor een jaarabonnement op de MIVB. Om van het studentenabonnement gebruik te maken, moet je een schoolattest indienen bij de MIVB. Je kan ook kiezen voor een MOBIB Basic-kaart die je kan opladen met één of meerdere ritjes

Nachtbus en taxi

Wanneer de metro’s niet meer rijden, kan je in het weekend een van de Noctis bussen nemen. De 11 lijnen rijden tot 3 uur ‘s nachts.

 

Tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends kan je terecht bij Collecto, een collectieve, betaalbare taxidienst met 200 vertrekpunten in het hele gewest. Voor zo’n 6 euro per persoon pikt de chauffeur jou en andere nachtbrakers op.

 

Je kan ook een reguliere taxi nemen. Erkende taxi’s zijn zwart, hebben een zwart-geel dambordmotief op de deuren en lichtbak en een nummerplaat die begint met de letters TX. 

Trein

Met de NMBS spoor je Brussel binnen en buiten. Met de schooltreinkaart en campus treinkaart reis je aan een studentenprijsje naar en van je studentenstad. Wie jonger is dan 26 jaar kan met een ingevuld aanvraagformulier en een schoolattest een studententreinkaart aanvragen aan het loket van elk treinstation.

In de grootstad zelf zijn er ook een dertigtal treinstations, een handige aanvulling op de andere netwerken. Binnen Brussel kun je je treinritje betalen via je MOBIB-kaart.

Het Zuidstation is ook een belangrijk knooppunt voor het internationale treinverkeer. Hier vertrekken elke dag meerdere Eurostarren en Thalyssen richting Europese grootsteden. Citytrip iemand?

Meer mobiliteit

Ontdek Brussel