Nieuws - Biketool - 3

Herstel zelf je fiets op de campus met BikeTool

Sinds kort kunnen studenten op de campus zelf gemakkelijk kleine herstellingen uitvoeren aan hun fiets, dankzij BikeTool by Brik. Als je een platte band hebt of een schroef moet vastzetten kun je je fiets ophangen in de houder van BikeTool en gebruik maken van de fietspomp of de herstelsleutels.

Op dinsdag 11 mei werd de eerste BikeTool ingehuldigd op campus Jette van Vrije Universiteit Brussel. Er werd omwille van symbolische redenen gekozen om de eerste BikeTool in Jette te plaatsen, aangezien de campus het laatste jaar moeilijker bereikbaar is door de werken en bijhorende werf voor het aanleggen van tramlijn 9. Hierdoor hebben het laatste jaar veel studenten de auto omgeruild voor de fiets. BikeTool is het meest zichtbare item dat het fietsbeleid van de VUB ondersteunt, aldus Rebecca Lefevere, de mobiliteitscoördinator van de VUB. Naast Brik, investeerde de VUB ook in nieuwe fietsinfrastructuur voor studenten op campus Jette.

Ook de andere campussen van de Nederlandstalige hoger onderwijsinstellingen in Brussel worden voorzien van een BikeTool. Later deze maand plaatst Brik nog BikeTools op campus Etterbeek van Vrije Universiteit Brussel, campus Kaai van Erasmushogeschool Brussel, campus Brussel van Odisee en campus Sint-Lukas van LUCA – School of Arts.

Steeds meer studenten in Brussel fietsen, en dat beaamt ook Matthias Van Wijnendaele, de mobiliteitsmedewerker van het kabinet van Pascal Smet van het Brussels Gewest. Het mobiliteitsbeleid van het gewest neemt dan ook de student mee op in hun beleid, met de overtuiging dat studenten een belangrijke katalysator zijn om Brussel mee te ontwikkelen als fietsstad. Zichtbaarheid van fietsers en een fietscultuur zijn hierin belangrijke aspecten, en een initiatief zoals Brik – en de BikeTools – draagt hier aan bij.

Na enkele speeches werd BikeTool onthuld en volgde een demonstratie door een vrijwilliger van het fietsatelier Cycloperativa. De inhuldiging werd feestelijk afgesloten met een glaasje cava en gebak.

Benieuwd naar de BikeTools? Ontdek hier waar ze staan en hoe je ze gebruikt.