Getuigenis: mijn eerste week in Brussel

Maandag 23/09:

Vroeg in de ochtend, om 6u, ging de wekker al. Ik moest namelijk de trein van 7u halen omdat het om 8u al tijd was voor mijn eerste les. Ik had toch een beetje stress voor mijn eerste dag aan de VUB. Velen zeggen namelijk dat het een ‘nieuw hoofdstuk in mijn leven’ zal zijn.

De eerste les begon al met twee pittige voorbereidingstesten van wiskunde en chemie. Die leerstof had ik de voorbije 3 maanden niet meer gezien, een kleine opfrissing kon dus zeker geen kwaad. Na dit eerste evaluatiemoment was ik wel opgelucht dat ik niet de enige was die de leerstof al een tijd niet meer gezien had.

Na de voorbereidingstesten kreeg ik toch een kleine hongerke, tijd om iets te gaan eten dus. Dat deed ik samen met een vriend die ik nog ken van het middelbaar aan het eetkraampje naast gebouw E. Daar ging ik voor de pasta bolognese van 5 euro en die was zeker niet slecht. Daarna probeerden we de macaroni en kaas in de cafetaria en daarmee kan ik stellen dat het eten goedgekeurd is, zeker omdat de prijzen zeer democratisch zijn.

De laatste twee uren had ik mijn allereerste les: Logica & Wetenschapsfilosofie. En hoewel het nog maar mijn eerste les was, ben ik toch al vrij zeker dat het niet mijn favoriete vak zal worden.

Dinsdag 24/09

Een nieuwe dag en een nieuwe trein om 7u in de ochtend. Met al een beetje meer kennis over de campus en de VUB zelf, stapte ik nu met wat meer zekerheid richting de campus, klaar voor een nieuwe dag. Mijn eerste les: chemie. Het eerste uur had ik nog geen vrienden, heb dan maar goed opgelet. Tijdens de pauze heb ik toch kennisgemaakt met een groepje, dus zat ik het tweede uur niet meer alleen. Uiteindelijk was de les voor het grootste deel herhaling: lekker kalm dus.

Daarna was het tijd voor de les waar ik het meest naar uit keek: ontwerpatelier. Daar ontdekte ik dat er in mijn richting maar een 30-tal mensen zitten. Eenmaal binnen in het atelier, stond er een kleine groep van Brutecture ons al op te wachten. In het lokaal had de prof al meerdere maquettes klaarstaan, om ons te tonen op welk thema we ons dit jaar zullen baseren. Hij legde ons in grote lijnen uit wat we dit jaar te zien krijgen en wat de mogelijkheden zijn wanneer we afstuderen in deze richting.

Ik had maar een halve dag les dus ik mocht na de les al naar huis maar niet zonder eerst nog mijn honger te stillen in de cafetaria!

Woensdag 25/09

Mijn derde dag aan de VUB en wederom een trein in de vroege ochtend. Terug beginnen met twee uur chemie, ik ben mijn dag al beter begonnen. Maar toegegeven, de prof kan wel zeer goed en zeer enthousiast lesgeven. Het is vooral nog herhaling maar het tempo ligt pakken hoger dan in het middelbaar. Gewoon goed opletten en dan komt het allemaal wel goed. Na chemie hadden we drie uur informatica maar na een kwartier bleek die les niet door te gaan. Per chance had mijne maat een kater en ging die niet naar de les, ben dan maar broodjes gaan halen en bij hem op kot gebleven tot de laatste les.

Als laatste les van de dag had ik nog Inleiding Informatica, les met heel de faculteit, beetje verdacht als je het mij vraagt. Niemand was aan het opletten, ik snapte er niks van. Er waren ook een hoop mensen niet aanwezig. Uiteindelijk hoorde ik het gerucht dat de kring ging binnenvallen en een uur later was het zover. Met luid gezang en veel lawaai kwam PK (perskring) binnengestormd. Ikzelf was blij dat de les voorbij was. Alhoewel, we moesten onder onze bank gaan zitten, meezingen en eigenlijk gewoon creperen. Op het einde van dit spektakel moesten we onze linkerschoen naar beneden gooien, we kregen dan bij het buitengaan een nieuwe schoen. Maar het was nog niet gedaan, we moesten in olifantenpas van de ene kant van de campus naar de andere lopen en nog meer liederen zingen. We kregen ook nog gratis bier maar ik moest mijn trein halen en ben dus maar naar huis gegaan.

Donderdag 26/09

De laatste keer opstaan om 6u, eindelijk!

Mijn eerste les: wiskunde. Samen met het ontwerpatelier toch wel het belangrijkste en ook grootste vak van het jaar. De prof liet ons het schrift zien en dat was toch wel vrij deprimerend. Maar ik heb er toch alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het 2de uur begon dan de les. Als het tempo van chemie een BMW op een lege snelweg was, dan was dat van wiskunde en TGV.

Als laatste les van de dag hadden we nog informatica, waarvan ik toch al weer zeker weet dat het niet mijn favoriete vak is. Programmeren is niet voor mij en ik snapte er ook niet al te veel van, blij dus wanneer de les voorbij was.

Had maar een halve dag les dus was nog even een broodje gaan kopen om dan naar huis te gaan. Maar toen kwam ik plots tot het besef dat ik mijn boeken nog moest kopen. Wat ik vrij irritant vind is dat ik voor 2 vakken de cursus zelf moet afprinten.

Vrijdag 27/09

Yes! Mijn eerste week zit er bijna op. Vandaag pas les om 14u, dus kan ik een keertje uitslapen. Rond half 2 kwam ik aan in het station, dus had nog ruim de tijd om een broodje te eten in de cafetaria en nog een tourtje te doen rond de campus.  Daarna ging ik naar mijn enige les van die dag: wiskunde, waar we enkele hoofdstukken herhaalden van het middelbaar. Omdat ik vandaag zo laat les had, is er eigenlijk net zoveel gebeurd. Heb enkel na de les nog een spurtje getrokken over de campus om mijn trein te halen, dat was zowat het hoogtepunt van mijn vrijdag.