#Citylife

Divers Brussel: LGBTQ+

Dit BrikList werd geschreven door Zoë Van Vooren en Maya Callizaya

BELGIAN PRIDE

Jaarlijks vindt hét Belgische holebi-evenement in Brussel plaats: de Pride! De optocht zelf is het grootste feestje ooit – stel het je voor als een soort fabulous carnaval – en vanaf dit jaar is er voor het eerst ook een aparte wagen voor Brusselse studenten. Na de optocht kan je met moeite kiezen tussen de honderden afterparty’s overal in de stad. Tot 19 mei!

Website

RAINBOW HOUSE

De meest toegankelijke plek voor holebi’s in Brussel is het Regenbooghuis in het hartje van de homobuurt. Hier hebben alle LGBT+-organisaties een vaste afspraakplek en zijn er regelmatig evenementen. Ook is dit dé ideale laagdrempelige plek om gewoon aan de bar te hangen en andere holebi’s te leren kennen: zo is er elke tweede woensdag van de maand een vaste café-avond van Nederlandstalige holebijongerenvereniging Basta.

Website Adres

BOYSBOUDOIR

Uiteraard kan je niet om de echte homobuurt heen: de Kolenmarktstraat, vlàk aan de Grote Markt. Hier vind je homobar na homobar, een absolute LGBTQ-oase in het historische centrum van Brussel. De meeste bars zijn elke dag van de week vrij druk en in het weekend kan je echt op de koppen lopen. BoysBoudoir schijnt een van de gezelligste homobars te zijn! Opgepast: als je de trap naar de kelder afdaalt kom je niet in de toiletten, maar in een darkroom terecht.

Website Adres

STATION BXL

Een andere vaste waarde in de Kolenmarktstraat is de bar Station Bxl, waar de verlichting volledig in het roze is en menig discobal het interieur opflakkert. Extra bonuspunt: er is een podium waar je je karaokekunsten kan vertonen. Wooh!

Naast deze twee zijn er nog verschillende andere homobars in de kolenmarktstraat zoals de Homo Erectus bar, La Reserve, Amalgame, le Baroque, Stammbar en Le Detour. In elk van deze bars kan je veel mannen en een goede sfeer terugvinden.

In de buurt van de Kolenmarktstraat kan je ook verschillende LGBT-friendly seksshops terugvinden: enkele voor mannen zoals Man to Man, Argos en Stirax en één, Lady Paname die zich specifiek op lesbische vrouwen richt.

Website Adres.

BASTA

Basta is de vereniging voor Nederlandstalige LGBT+ jongeren en studenten in Brussel. Zij organiseren verschillende soorten evenementen, gaande van een eigen wagen op de Pride tot een karaokeavond, feestjes, debatten en lezingen. Elke tweede woensdag van de maand heeft Basta een vaste café-avond in het Regenboogbuis, waar iedereen steeds welkom is.

Website Adres

BRUSSELS GAY SPORTS

Zouden de clichés over lesbische voetbalsters en kunstschaatsers met een slap handje dan toch waar zijn? Brussels Gay Sports is de liga voor holebisportclubs in Brussel en verenigt verschillende sporttakken. Dit gaat van een Nederlandstalige vrouwenrugbyploeg en yoga tot massageworkshops en improvisatietheater. Ook organiseren ze een jaarlijkse editie van Swim For Life en de Brussels Games: een grote holebisportcup.

Website

L-FESTIVAL

Het L-Festival vindt ieder jaar in november plaats en programmeert erg uiteenlopende evenementen: zo zijn er kunsttentoonstellingen, feestjes, concerten maar ook rugby-initiaties, workshops ‘koken met hummus’ en de mysterieuze workshop ‘vind je innerlijke heks door middel van hypnose’. Voor ieder wat wils dus!

Website

PINK SCREENS FESTIVAL

Voor wie na Brokeback Mountain of La Vie d’Adèle nog lang niet genoeg heeft van gay cinema is er ieder jaar in november het Pink Screens festival. Pink Screen programmeert arthousefilms over LGBTQ+ onderwerpen in kleine cinemazaaltjes en onverwachte locaties in Brussel. Dit is niet alleen erg interessant voor cinefielen maar ook voor de feestjesminnende medemens: er zijn steeds leuke afterparty’s gekoppeld aan de films. Voor de hardcore fans van arthouseholebifilms is er zelfs een maandelijkse filmclub: genres d’à côté.

Website

VELVET 69

Ons prachtige Brussel staat in het buitenland bekend als een mekka voor LGBTQ-feestjes. Voor vrouwen is het grootste evenement het tweemaandelijkse Velvet 69. Hier zijn alle leeftijden vertegenwoordigd en knallen er vooral commerciële muziek en hits door de luidsprekers.

Naughty girls, dat zich – zoals de naam al duidelijk maakt – op meisjes en vrouwen richt, heeft een erg jong publiek en trekt de kaart van techno, afgewisseld met wijvenschijven. Ook vinden deze feestjes vaak plaats in kleine, unieke locaties.

Website

L’ÉGERIE

L’égérie trekt een erg artsy-fartsy, alternatief publiek. Hoewel de evenementen zich eerder op vrouwen richten, betekent dit niet dat er geen mannen te vinden zijn! Aangezien de feestjes van l’égérie vaak gekoppeld zijn aan tentoonstellingen of performance art, trekken deze events ook relatief veel hetero’s en mannen aan. De muziek is ook een aanrader: een mengelmoes van knalschijven uit verschillende genres en alternatieve elektronische muziek.

Website

MOTHERS AND DAUGHTERS/GIRLS LIKE US

Het queer arts magazine Girls Like Us organiseert regelmatig lesbian bar nights onder de naam ‘Mothers and Daughters’, meestal in de Beursschouwburg. Wat kan je je hierbij voorstellen? Een rustig café of toch een clubsfeer? Eerder de ideale mengelmoes: goede muziek die zacht genoeg staat om nog te kunnen flirten met dat knappe meisje dat je net hebt leren kennen, maar die luid genoeg staat om volop te kunnen dansen. Een aanrader!

Website

LA DÉMENCE

Voor mannen is er het maandelijkse La Démence in de Fuse, een van de grootste homofeestjes in de Benelux. La Démence is zo een fenomeen dat het steeds bezoekers uit omringende landen aantrekt. Niet alleen zijn er steeds duizenden mannen, er wordt ook uitstekende technomuziek – de Fuse waardig – gedraaid door de beste DJ’s. Het feest gaat door tot de volgende middag, waarna er zelfs nog afterparty’s zijn. Dit evenement is wel expliciet gericht op mannen en de tickets voor jongeren zijn vrij duur (tussen de 15 en 20 euro), maar dat is een kleine prijs om te betalen voor een van dé beste homofeestjes van Europa!

Website Adres

LE YOU

Ook is er in Le You elke zondag een Gay Tea Dance met prima technomuziek en gratis inkom voor twaalf uur ‘s nachts. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 20, wat Le You tot een van de allerjongste gay clubs maakt, en de feestjes duren steeds tot het ochtendgloren. De muziek is wat je in Le You can verwachten: techno techno techno.

Website Adres

LOS NINOS

Los Ninos is een concept voor mannen dat maandelijks terugkeert en een vrij jong publiek aantrekt. Ook is er steeds goede, alternatieve muziek en wordt er gekozen voor speciale locaties: vaak zijn er ruimtes met verschillende zalen voor elk muziektype. Dit hoeven natuurlijk niet per sé klassieke clubs te zijn: zo vonden er al Los Ninos-feestjes plaats in oude fabriekshallen, afgedankte supermarkten en in de open lucht. Net zoals Cat Club staat Los Ninos voor iedereen open die van een goed feestje houdt maar is er een heel duidelijk aanwezige queer vibe en de meerderheid van het publiek zijn homomannen.

Website

CATCLUB

Catclub is dan weer hét grootste alternatieve hipsterfeestje dat zowel LGBTQ-mannen en vrouwen als hetero’s aanspreekt. De technomuziek wordt steeds aangeleverd door de beste opkomende DJ’s en de jaarlijkse pridefeestjes zijn extreem populair.

Website

LA BOULE ROUGE

Kan je niet genoeg krijgen van Rupaul’s Drag Race en wil je wel eens een drag queen zien optreden? In La Boule Rouge zijn er elk weekend spectaculaire travestieshows die de veel te dure cocktails méér dan waard zijn. Ook het interieur is spectaculair kitschy en als er geen optreden is, is er steeds een karaoke mét podium waar je het beste van jezelf kan geven.

Website Adres

CHEZ MAMAN

Bij Chez Maman moet je, net als in de tijd van de drooglegging, eerst aanbellen voor iemand binnenlaat in dit oord van verderf. Elke vrijdag en zaterdag is er een uitgebreide show waar Maman zelf nog steeds deel van uitmaakt. Ook is de inkom steeds gratis en is er elke dag een happy hour van 11 tot 12. Fabulous night out on a budget dus!

Website Adres

Ontdek meer BRIK LIST Tips