Studentenwelzijn

1. Studentenvoorzieningen

Vrije Universiteit Brussel

  • Nood aan een babbel met de studentenpsychologen van de VUB? Dat kan via 02 629 23 06 of hier.

Erasmushogeschool Brussel 

  • Stuvo Ehb bied een antwoord op al jouw vragen in deze moeilijke tijden. Meer info vind je hier.

Odisee

  • Stuvoplus staat je te hulp in deze moeilijke tijden. Meer info vind je hier.

LUCA School of Arts

  • Nood aan een gesprek? Contacteer Sofie Giets voor psychologische begeleiding via een videogesprek hier.

KU Leuven – Campussen Brussel

  • Blijven werken aan je mentale gezondheid, ook in tijden van corona. Alle tips van de KU Leuven vind je hier.

2. Goed in je vel

Teleblok

‘Blijf in uw kot’ is de boodschap, maar dat kan voor velen ook snel eenzaamheid betekenen. Daarom opent Teleblok tijdelijk de chatlijnen tussen 18u en 23u. Teleblok biedt een luisterend oor als je even je zorgen, stress of eenzaamheid wil delen met iemand, anoniem.

lees meer

Tele-Onthaal

Biedt 24/24 een luisterend oor. Je kan met Tele-Onthaal praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Mensen bellen of chatten vaak over relatieproblemen, ziekte, depressie, eenzaamheid, zelfdoding,… Je kan bij Tele-Onthaal terecht met alles waar je je zorgen over maakt.

lees meer

JAC

Je kan terecht bij het JAC voor persoonlijke problemen of problemen binnen het gezin. Ze kunnen je ook verder helpen met je financiële, administratieve, juridische of materiële vragen of problemen.

lees meer

Ouder dan 25 jaar? Dan kan je terecht bij het CAW 

Awel

Awel luistert naar alle jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Via het gratis en anoniem telefoonnummer 102 kan je bellen. Je kan ook chatten of mailen met een vrijwilliger.

lees meer

Depressiehulp.be

Je wilt werken aan je depressieve klachten en je wilt dat zelfstandig doen. Dat kan kosteloos en anoniem. Dit online zelfhulpprogramma geeft je handvaten om je stemming te verbeteren

lees meer

Zelfmoordlijn

Ben je zelf op zoek naar hulp of ben je bezorgd om iemand anders? Bellen kan naar het nummer 1813.

 


3. Zelf aan de slag

Iedereen OK

Op de website www.iedereenok.be kan je een online interventie volgen, a.d.h.v. vragen en video’s. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten.

Fit in je hoofd

Op de website www.fitinjehoofd.be vind je heel wat informatie, opdrachten en tips om de balans tussen draaglast (alles wat je leven moeilijk maakt) en draagkracht (alles wat je de nodige energie biedt) in evenwicht te houden.

Vaardig leven

Dit is een online leeromgeving met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners.

lees meer

Psychologenpraktijk Kriekelaar

Het online zelfhulpprogramma ‘omgaan met corona’ omvat 2 sessies die je in jouw eigen omgeving (thuis), in jouw eigen tijd en op jouw eigen tempo kan doorlopen.

In het online programma krijg je informatie over de moeilijkheden die je kan ervaren en krijg je een toolkit ter beschikking om het hoofd te bieden aan de huidige problemen.

Lees meer

Think Life

Think Life helpt je beter omgaan met je zelfmoordgedachten. De gratis cursus is opgebouwd uit 6 modules die zelfstandig en in eigen tempo doorlopen kunnen worden.

lees meer

Safety Plan

Je kan ook een Safety Plan maken. Dat is een veiligheidsplan dat je helpt om in zes stappen een crisis te overbruggen. Vul het in op een moment dat het beter gaat, zodat je op een moment van crisis weet wat te doen. Een safety plan kan je zelfstandig invullen en gebruiken, maar je kan het ook samen invullen met een hulpverlener, een vriend of een vrijwilliger van Zelfmoordlijn 1813.

lees meer


4. Lotgenoten

Similes

Een groot deel van het basisaanbod aan geestelijke gezondheidszorg is plotseling weggevallen. Als naastbetrokkene maak je je nu misschien meer dan ooit zorgen. Mensen met een psychische aandoening moeten het met minder ondersteuning stellen.
Elke werkdag kan je van 10 tot 12 uur terecht bij de Luisterlijn van Similes: 016 244 200.

lees meer


5. Vragen rond corona

Algemeen 

Met algemene vragen rond de maatregelen van de overheid kan je terecht op het nummer van de FOD Volksgezondheid 0800 14 689 of www.info-coronavirus.be

Iedereen ondervindt een impact van de genomen maatregelen op zijn/haar dagelijkse leven. Het is dan ook begrijpelijk dat deze beslissingen ook een psychosociale impact kunnen hebben. Ze kunnen sterke emoties zoals verdriet, angst, onzekerheid triggeren. De vrijwilligers van het Rode Kruis beantwoorden tweedelijnsvragen die de calltakers van het infonummer 0800 14 689, naar hen doorverwijzen.

WAT WAT

Als je jong bent zit je met 1001 vragen. Nu we met z’n allen moeten thuis blijven door het Coronavirus komen daar nog eens 1001 vragen bovenop. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet meer weet.

lees meer