Chillen in het Brussels groen

Dit artikel werd geschreven door Sandy Demandt

1. Koningin-Groenpark

In de buurt van het Noordstation kan je het Koningin-Groenpark terugvinden. Mocht je dus je trein gemist hebben kan je je tijd even doden in het groen in plaats van in het smoezelige station. Het park, dat tussen de huizenblokken terug te vinden is, heeft ook zijn eigen lunchplek genaamd Cannelle. In het paviljoen kan je gezellig naar de mensen kijken terwijl je geniet van een hapje of drankje en van een geweldig groen uitzicht natuurlijk.

Groenstraat 128 – Paleizenstraat 42, 1030 Schaarbeek

2. Pieter Paulus Park

Vijvers, rotstuinen en priëlen geven het Pieter Paulus park een idyllische uitstraling. Het dichtbegroeide park heeft grote niveauverschillen en is dus niet erg ideaal om te gaan joggen, tenzij je natuurlijk fan bent van bergop lopen. Toch raden we eerder aan om gewoon te genieten van het schilderachtige uitzicht en op ontdekkingstocht in het park te gaan. Blijkbaar werden er vroeger aan de voet van het aanpalende huis geneeskrachtige planten gekweekt. Misschien interessant om een kijkje te nemen, wie weet wat je er allemaal tegenkomt.

Munthofstraat 122 – Parmastraat 86-52, 1060 Sint-Gillis

3. Egmontpark

Wanneer je vanuit het Egmontpark op het Egmontpaleis uitkijkt lijkt het bijna alsof je in de tuin van een Britse kostuumfilm of in een soort van mini Versailles terecht bent gekomen. Het Egmontpark is dus de plek om je meest decadente picknick te organiseren. Daarnaast is het ook de plek om uit te rusten nadat je in de winkelstraten bij Louisa en Naamsepoort hebt rondgestruind. Mochten Louis Vuitton en Hermés buiten je budget liggen dan kan je hier tenminste dromen dat je eigenlijk een rijke jonkvrouw bent met een groot paleis.

Wolstraat 32 – Grotehertstraat 1 – Waterloolaan 52, 1000 Brussel

4. Jean-Felix Hap park

Een miniparkje dat je kan ontdekken in Etterbeek is het Jean-Felix Happark. Het park is iets minder populair om te bezoeken, maar dat komt misschien omdat de naam niet erg vlot over de tong rolt. Maar daardoor heb je des te meer kans om helemaal op je gemak te kunnen herbronnen in het park, net zoals de kleine rivier de Broebelaar hier doet. Ook handig: de Nederlandstalige bibliotheek van Etterbeek is aan het park gevestigd. Snel een boek uitlenen om je in het gras mee neer te vleien is dus ook geen probleem.

Waversesteenweg 510 – Oudergemlaan 216, 1040 Etterbeek

5. Zennepark

We hebben de uitdrukking klein maar fijn hierboven nog maar net gebruikt maar bij Zennepark is het zeker een stempel die ze verdienen. Eigenlijk lijkt de term park niet echt te passen aangezien het Zennepark eerder een lang uitgetrokken promenade is die je van het Noodstation helemaal tot in Laken leidt. Maar de lange strook is uitgerust met groen en tal van bankjes waar je tot rust kan komen midden in de drukke stad. Fluitende vogeltjes in plaats van piepende trams zal je hier dan ook sneller horen.

Helihavenlaan / Koning Albert II-laan, 1030 Schaarbeek

6. Leopoldpark

Je culturele uitspattingen leiden je misschien eens tot aan het Museum voor Natuurwetenschappen of zelfs het Europees Parlement. Mocht je toch geen zin hebben om heel de dag in muffe grote gebouwen te verdwalen, dan kan je misschien eens passeren bij het kortbij gelegen Leopoldpark. Met uitzicht op de Maalbeek – de echte beek en niet het metrostation – kan je genieten van de zon. Mocht je verdwalen in het park, dan kan je zelfs op een stuk van de Berlijnse muur of een middeleeuwse toren stoten.

Wiertzstraat 65 – Belliardstraat 141- Vautierstraat 37, 1040 Etterbeek

7. Tour en Taxis

De naam doet waarschijnlijk al een belletje rinkelen aangezien het domen van Tour en Taxis thuis is voor heel wat grote events in Brussel. Maar achter de gigantische loodsen ligt een net zo gigantische lap groen. In het Tour en Taxis park zie je vooral lang uitgestrekte grasvelden en een fantastisch uitzicht op de Brusselse skyline. Het lijkt een beetje surrealistisch als je het contrast ziet terwijl je iets verder zowat prompt tussen de kippen van de buren loopt.

Havenlaan 86c, 1000 Brussel

8. Tenboschpark

Klein maar fijn is de manier waarop het Tenboschpark het beste omschreven kan worden. Het wijkparkje in Elsene heeft zijn eigenzinnige karakter te danken aan zijn vroegere eigenaar. Die zorgde ervoor dat in de 19e eeuw een heleboel buitenlandse boomsoorten aangeplant werden op zijn domein. Door hem is het Tenboschpark voor een stukje Aziatisch geworden en kan je er op botanische uitstap gaan, mochten de tuinen van Laken weer hun deuren op slot hebben gedaan.

Vleurgatsesteenweg 258 – Lariksenstraat 21, 1050 Elsene

9. Gaucheretpark

Bij het Gaucheretpark weet je dat je pal in het centrum zit. De nadruk ligt op hard beton en integreert zo helemaal in de hoge gebouwen die het parkje omringen. De grasveldjes zijn beperkt maar met de juiste reden. Sport en spel staat namelijk centraal in de buurt en jongeren kunnen er terecht om te skaten, basketbal te spelen en andere leuke activiteiten. Maar zelfs dan kan je in dit beperkte parkje na een intensieve work-out nog steeds uitrusten in het gras in de schaduw van enkele grote bomen. Wij noemen het the best of both worlds, want soms is kriebelig gras ook niet alles.

Gaucheretstraat, 1030 Schaarbeek

10. Ter Kamerenbos (& Zoniënwoud)

Ten slotte trekken we nog naar Elsene, de tweede thuis van vele VUB- en ULB-studenten. Het Ter Kamerenbos is een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, meer bos- dan parkallures. Je kan er studeren in het groen, ontspannen in het gras of een stevige wandeling maken. Ook zijn er tijdens het jaar tal van activiteiten gepland. Andere plekjes waar je terecht kan om rustig een boek te lezen, je volgende waterballonnengevecht te plannen of je pintjes van de nachtwinkel te drinken met je vrienden zijn het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt, de tuin van concertzaal Botanique, de Vijvers van Elsene en nog een eindeloos lange lijst! Maar dat zal voor een volgende keer zijn.

Louisalaan 636, 1050 Elsene