Brusseleir,
hét stadsspel voor scholieren

Plan je een klasuitstap naar Brussel, maar hebben je leerlingen liever wat actie dan een stadsgids? Het stadsspel ‘Brusseleir’ laat hen een verrassend Brussel zien. Het eenvoudige spel is een eerste kennismaking met een paar Brusselse klassiekers, maar gaat ook verder dan enkel Grote markt of de Nieuwstraat. Op plekken als de Ancienne Belgique, het Warandepark en de Bozar krijgen de leerlingen een uniek verhaal over de stad en zijn inwoners. ‘Brusseleir’ is een interactief stadsspel ontwikkeld voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs.

Kost: gratis!

Max. aantal deelnemers: 50

Spelduur: 2,5 uur 

Min. aantal deelnemers: 8

Hoe speel je het spel?

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Elke groep bestaat uit 3 à 4 leerlingen die elk een smartphone en een kaart van Brussel krijgen bij de aanvang van het spel. Op de voorkant van de kaart staan zones op waar je punten kan scoren. Op de achterkant van de kaart staan er een hele lijst omschrijvingen van locaties met hun eigen code. Eens je in een zone bent krijg je op de smartphone een code toegestuurd. Deze code kan je linken aan de een omschrijving op de achterkant. Lees de omschrijving en ga op zoek naar de exacte locatie binnen de zone. Eens je deze bereikt hebt krijg je een melding dat je punten hebt gescoord. Het spel loopt na 2,5 uur af. De groep die de meeste locaties vond binnen die tijd is de winnaar!

Praktische informatie

  • Reserveer hieronder een spel

  • Ontvang een bevestingsmail (mail niet ontvangen? Check zeker je spam!)

  • Kom naar het Brik kantoor met je klas

  • Krijg een korte introductie tot Brusseleir door een Brik medewerker

  • Game on!

  • Kom het spel terugbrengen naar het Brik kantoor

Reservatie

Laden...

Bekijk de high scores hier

Veelgestelde vragen

Brusseleir’ is een interactief stadsspel ontwikkeld voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Het spel laat hen een verrassend Brussel zien. Het eenvoudige spel is een eerste kennismaking met een paar Brusselse klassiekers, maar gaat ook verder dan enkel Grote markt of de Nieuwstraat. Op plekken als de Ancienne Belgique, het Warandepark en de Bozar krijgen de leerlingen een uniek verhaal over de stad en zijn inwoners.

Dit stadsspel is gemaakt door Brik – Student in Brussel, de servicedesk voor studenten in Brussel.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Elke groep bestaat uit maximum 4 leerlingen die elk een smartphone en een kaart van Brussel krijgen bij de aanvang van het spel. Op de voorkant van de kaart staan zones op waar je punten kan scoren. Op de achterkant van de kaart staan er een hele lijst omschrijvingen van locaties met hun eigen code. Eens je in een zone bent krijg je op de smartphone een code toegestuurd. Deze code kan je linken aan de een omschrijving op de achterkant. Lees de omschrijving en ga op zoek naar de exacte locatie binnen de zone. Eens je deze bereikt hebt krijg je een melding dat je punten hebt gescoord. Het spel loopt na 2,5 uur af. De groep die het meeste locaties vond binnen die tijd is de winnaar!

Het spel is leuk, spannend en op maat van jongeren. De leerlingen hebben niet het gevoel dat ze een schoolse activiteit uitvoeren, want ze mogen individueel beslissingen nemen. Maar het is meer dan alleen een plezante namiddag? Brusseleir heeft heel wat didactische troeven om de eindtermen te verwezenlijken. Je vindt ze allemaal in het didactisch dossier.

Je reserveert het spel via het formulier op deze site. Binnen de twee werkdagen krijg je bevestiging van jouw reservatie via mail. Een week voor de reservering ontvangt u van ons nog een herinnering.

Het spel is gemaakt voor scholieren van de 3de graad secundair onderwijs: jongeren van 16 tot 18 jaar.

Er kunnen maximaal 50 scholieren het spel tegelijk spelen. De scholieren worden onderverdeeld in groepjes van 3 à 4 scholieren. Grotere groepjes zijn niet aangewezen omdat de scholieren dan minder betrokken zijn bij het spel.

Brusseleir kan zelfstandig gespeeld worden door leerlingen van de derde graad in ASO/TSO en BSO. Inhoudelijk is er geen kennis vereist die samenhangt met een bepaalde richting. Voor BUSO is het spel niet aanbevolen.

Het spel Brusseleir is voorbehouden aan klassen van de derde graad secundair onderwijs.

Neen, wij hebben voldoende smartphones die je gratis kan uitlenen.

Leerkrachten kunnen het spel meespelen maar dat moet niet.

Op de kaart staat het brikkantoor aangeduid en zo vinden ze makkelijk de weg terug.

Het spel speelt zich af in het centrum van Brussel. Zoals in elke grote stad kan er altijd iets onverwachts gebeuren, maar het spel moedigt op zich niet aan om iets ‘gevaarlijks’ te doen. De leerlingen blijven ook altijd in groep.

Neen, we vragen u om geen eet- of ontspanningsmomenten in te plannen tijdens het spel.