Nieuws - Brussel klimt

Brussel klimt plaatsje in lijst ‘meest leefbare steden’ ter wereld

Bron: www.brusselnieuws.be
Foto: Brik

Brussel is in de rangschikking van “meest leefbare wereldsteden” een plaatsje geklommen en staat nu op de 21ste plaats. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen staat voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan, terwijl de Iraakse hoofdstad Bagdad helemaal onderaan bengelt op plaats 230. Dat blijkt dinsdag uit de 18de editie van de lijst die wordt opgesteld door het adviesbureau Mercer.

Na Wenen volgen Zürich (Zwitserland), Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada).

Mercer bracht voor het eerst ook de “persoonlijke veiligheid” in kaart. Hier bezet Brussel de 41ste plaats. “Door de terroristische aanslagen en sociale onrust scoort een aantal Europese steden opvallend minder goed, zoals Parijs (71), Londen (72) en Madrid (84)”, stelt het adviesbureau. Met plaats 124 is Athene de onveiligste stad in West-Europa. Damascus (229) en Bagdad (230) sluiten de ranglijst af.

De “Worldwide Quality of Living Survey” is een jaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid in steden op basis van 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid.

Ondanks recente veiligheidsproblemen en socio-economische onrust, is de levenskwaliteit in West-Europese steden nog steeds van de hoogste ter wereld. De opvallendste verandering in de top 50 is Parijs, de enige stad in de ranglijst die 10 plaatsen daalt: van 27 naar 37. Met plaats 69 is Praag de meest leefbare stad van Centraal en Oost-Europa. Kiev (176), Tirana (179) en Minsk (190) zijn de laagst scorende Europese steden.