Exit Hotel Mama, maar wat dan?

Hotel mama verlaten en een eigen woonst zoeken. Hoe begin je daaraan? Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je op letten? En wie kan jou daarbij helpen? Check het met Brik.

Wist je dat?

…45,9 procent van alle Brusselaars alleen woont?

Stap 1
Vind je wijk

Uitgekeken op je studentenbuurt? Het Brussels gewest is 162,4 km2 groot en telt 19 gemeenten. Genoeg leuke plekken dus! Om je te helpen ontdekken waar jouw toekomst ligt, staan tal van organisaties voor je klaar. Ook zijn er heel wat tools om zelf de stad te leren kennen.

Stap 2
Vind je woning

Wil je alleen wonen of samen met vrienden? Investeer je meteen in een eigendom of schuim je de huurmarkt af? Hoe begin je daaraan? Waar moet je op letten? En wat met meer ‘experimentele’ woonvormen?

Stap 3
Dit mag je niet vergeten

Eens je je woning hebt gevonden, breng je het best een aantal zaken in orde. Denk bijvoorbeeld aan je domicilie en aan verzekeringen. Check hier wat je moet of kan doen.

Stap 4
Praktisch Brussel

Stromend water, licht dat werkt, vuilnis dat wordt opgehaald en supersnel internet. Het maakt je dagelijks leven net iets comfortabeler.
Handig: het Brussels gewest verzamelt praktische info in een gratis app. Installeren, die handel!

Stap 1: Vind je wijk

Uitgekeken op je studentenbuurt? Het Brussels gewest is 162,4 km2 groot en telt 19 gemeenten. Genoeg leuke plekken dus! Om je te helpen ontdekken waar jouw toekomst ligt, staan tal van organisaties voor je klaar. Ook zijn er heel wat tools om zelf de stad te leren kennen.

Stap 2: Vind je woning

Wil je alleen wonen of samen met vrienden? Investeer je meteen in een eigendom of schuim je de huurmarkt af? Hoe begin je daaraan? Waar moet je op letten? En wat met meer ‘experimentele’ woonvormen?

Huisvesting is een gewestelijke materie. Bij Huisvesting Brussels vind je alle regeltjes én mogelijke premies. Je ontdekt er bijvoorbeeld hoe je met vrienden kan samenwonen en in orde bent met de Brusselse huurwet. Maar ook Wonen in Brussel wijst je de weg.

Huren

Een woning huren is altijd een grote stap: je verbindt je aan een huurcontract. Daarom informeer je je best over hoe je dat slim aanpakt. Zo bestaan er standaardcontracten en ben je verplicht om samen met je huisbaas een plaatsbeschrijving op te maken. Mogelijk komen daar kosten bij kijken. En vergeet niet: Brik heeft een tiental flats te huur voor jong afgestudeerden

Wil je weten of de prijs die je huisbaas vraagt gerechtvaardigd is? Simuleer dan hier wat de richtprijzen zijn in het Brussels gewest. Je dient ook een huurwaarborg te betalen. Die mag maximaal het dubbel van je maandelijkse huurprijs zijn.

Bereken ook zeker de extra kosten. Is waterverbruik inbegrepen in je huurprijs? Wat betaalden de vorige huurders aan energie? Zijn er gemeenschappelijke kosten voor het onderhoud van de lift of het poetsen van de hal? Zorg dat je volledig geïnformeerd bent.

Wonen in Brussel lijst voor jou op waar je terecht kan en welke stappen je kan ondernemen.
Bevind je je in een moeilijke situatie? Klop aan bij één van de vele sociale diensten in Brussel. Dat doe je het makkelijkst via een OCMW, het CAW of het JAC (voor jongeren jonger dan 25).

Kopen

Een woning kopen op de privé-markt kan rechtstreeks van verkoper tot koper, maar ook via een makelaar. Wonen in Brussel verzamelde een lijst van makelaars die verzekeren dat ze hun klanten in het Nederlands te woord kunnen staan.

Je kan in Brussel ook een (nieuwbouw-)woning kopen bij Citydev. Dit zijn door de overheid gesubsidieerde projecten waardoor je als koper tot 30 procent minder betaalt dan op de private markt. Let wel: er zijn wachtlijsten.

Er zijn allerlei premies voor eigenaars. Wonen in Brussel lijst ze voor je op. Maar let op: naast de aankoopprijs van je woning zijn er nog tal van andere kosten en moet je rekening houden met extra belastingen.

Je kan te allen tijde lid worden van de Eigenaarsbond. In ruil voor abonnementsgeld behartigen zij jouw belangen bij geschillen.

Andere woonvormen

Almaar meer alternatieve woonvormen steken de kop op in Brussel. Vaak woon je op die manieren goedkoper. Maak kennis met de mogelijkheden van cohousing en antikraak.

Stap 3: Dit mag je niet vergeten

Eens je je woning hebt gevonden, breng je het best ook nog andere zaken in orde. Denk aan je domicilie en verzekeringen. Check hier wat je moet of kan doen.

Als je nieuwe woning je hoofdverblijfplaats wordt, moet je je inschrijven als inwoner van de gemeente in kwestie. Breng je je domicilie-adres niet in orde, dan wordt je nieuwe stekkie als een tweede verblijf beschouwd en betaal je een fikse belasting.

Je domicilie veranderen, doe je via de dienst Burgerzaken van de gemeente waar je gaat wonen. Vaak kan je online een formulier invullen en is het daarna wachten tot de wijkagent langskomt. Die controleert of je daadwerkelijk op het opgegeven adres woont. Zorg wel dat je naam op de bel en brievenbus hangt! Vervolgens krijg je een uitnodiging van de gemeente om je identiteitskaart in orde te brengen.

Denk goed na over verzekeringen. Brussel is het enige gewest in ons land waar een brandverzekering niet verplicht is voor huurders. Veel huisbazen nemen het wel als een verplichting op in het contract. Toch doe je er goed aan je te informeren. Een brandverzekering dekt ook andere schade. Daarom wordt die verzekering soms ook woonverzekering genoemd.
Rookmelders zijn wel verplicht in Brussel. In elke ruimte die je moet doorlopen om van je slaapkamer naar buiten te gaan, moet een rookmelder hangen.

Je kan vrijblijvend ook een familiale verzekering afsluiten. Die beschermt jou en je huisgenoten tegen (kleine) ongelukjes. Er bestaan speciale formules voor cohousers.

Naar gelang je professionele situatie en leeftijd is je aansluiten bij een ziekenfonds verplicht. Heb je nog geen werk en ben je jonger dan 25? Dan blijf je aangesloten bij het ziekenfonds van je ouders. Vond je wel al een job of ben je ouder dan 25? Dan kan je de ziekteverzekering die je ouders afsloten, overnemen. Maar het staat je ook vrij om je aan te sluiten bij een ander ziekenfonds. Niet elk fonds heeft dezelfde voordelen. Er zijn vrijblijvend ook extra verzekeringen. De meest bekende is een Hospitaalplan.

Stap 4: Praktisch Brussel

Stromend water, licht dat werkt, vuilnis dat wordt opgehaald en supersnel internet. Het maakt je dagelijks leven net iets comfortabeler.
Handig: het Brussels gewest verzamelt praktische info in een gratis app. Installeren, die handel!

Wanneer je een woning huurt of een eerder bewoonde woning aankoopt, kan je het energiecontract van de vorige bewoner overnemen. Via de energieleverancier vullen beide partijen de meterstanden in en wordt het contract overgeheveld. Het staat je natuurlijk vrij te veranderen van energieleverancier. Bereken wat voor jou de beste optie is via Brugel.

Leidingwater wordt in Brussel geproduceerd en verdeeld via Vivaqua. Ook om het watercontract over te hevelen, moet je een document met meterstanden invullen.

Er zijn heel wat telecomoperatoren actief in Brussel. Indien je een pakket wil met digitale televisiezenders, doe je er goed aan te vergelijken welke operator welke zenders aanbiedt. Onderzoek ook of er in jouw woning al internettoegang is via de kabel of via een telefoonlijn. Simuleer hier wat voor jou de beste keuze is.

Net Brussel staat in voor de afvalophaling. Eén tot twee keer per week wordt je vuilnis opgehaald in zakken. Je afval sorteren is verplicht. De juiste vuilniszak vind je eenvoudigweg (en vrij goedkoop) in de supermarkt: pmd (blauwe zak), papier (gele zak), tuinafval (groene zak), voedselafval (oranje zak) en restafval (witte zak).

Glas kan je deponeren in één van de vele glascontainers in de stad. Olie kan je kwijt in één van de rode containers die je in het straatbeeld ziet.
Eén keer per jaar kan je grof huisvuil gratis laten ophalen door Net Brussel. Maak daarvoor een afspraak. De containerparken in Brussel zijn gratis toegankelijk voor inwoners van het Brussels gewest. Net Brussel organiseert ook jaarlijks een moment waarop je je grof huisvuil in je eigen wijk naar een inzamelcontainer kan brengen.

Weetje: Jaarlijks haalt Net Brussel ongeveer 350 kilo vuilnis per inwoner op.