Stap 1 - First things first

Breng zodra je afgestudeerd bent meteen je administratie in orde. Zo begin je zonder zorgen aan je professionele carrière. Ontdek hier wat je moet doen en wat handig is om te weten.

Wat breng je in orde?

Net afgestudeerd? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij Actiris, de Brusselse dienst voor Arbeidsbemiddeling. Dan begint je beroepsinschakelingstijd van twaalf maanden te lopen. Pas als die voorbij is, kan je recht hebben op een uitkering. Ook als je meteen werk hebt gevonden na je studies is het belangrijk om je in te schrijven bij Actiris. Mocht je je baan plots verliezen, dan heeft je beroepsinschakelingstijd al gelopen.

Ben je (nog) niet in Brussel gedomicilieerd, maar zou je er willen werken? Schrijf je dan niet alleen in bij de Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling VDAB, maar maak ook een online profiel via my.actiris.brussels. Dan krijg je toegang tot de vacaturebank en kunnen Brusselse werkgevers je profiel raadplegen.

Mocht je na twaalf maanden nog altijd geen job gevonden hebben, kan je een inschakelingsuitkering aanvragen. Daarvoor neem je contact op met de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen of schrijf je je in bij een vakbond (daar betaal je wel lidgeld voor).

Wat met kindergeld eens je bent afgestudeerd?

Als je bent ingeschreven als werkzoekende schoolverlater, behoud je nog maximaal 360 dagen je recht op kindergeld. Al zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden.

Mag je nog werken als jobstudent?

Als je in de maand juni afstudeert, mag je de drie maanden daarna nog werken als jobstudent. Indien je je meteen inschreef bij Actiris begint je beroepsinschakelingstijd dus al te lopen terwijl je nog studentenwerk verricht. Mooi meegenomen!

Stap 2 - Vind een job

obs genoeg in Brussel, maar hoe vind je die baan die zo goed bij jou past? Hoe overtuig je een werkgever van jouw kwaliteiten en talenten? En wat moet je weten over het vinden van een eerste job?

Wie helpt jou bij een zoektocht naar werk?

Actiris doet er alles aan om jou te helpen bij je zoektocht naar werk. Zo kan je als jongere een beroep doen op een coach. Ook zijn er online workshops om bijvoorbeeld je cv te leren opstellen of een sollicitatiegesprek voor te bereiden. De data van de workshops vind je in de digitale agenda van Actiris.

Er zijn nog heel wat andere organisaties die jou helpen bij de zoektocht naar een job. Kijk ook eens naar Tracé Brussel, de Werkwinkel.

Heb je een diploma op zak, maar weet je nog niet goed wat je precies wil doen en waar je mogelijkheden liggen in Brussel? Maak dan bij Actiris een afspraak op de dienst Begeleiding Actief Zoeken naar Werk die gespecialiseerd is in het (her-)oriënteren van werkzoekenden, zowel naar een opleiding als naar werk. Je mogelijkheden worden er in kaart gebracht en ze bekijken wat nodig is om je doel te bereiken. Deze begeleiding is gratis en wordt zowel individueel als in groep aangeboden.

Je kan je ook informeren bij het Beroepenpunt. Je vindt er informatie, workshops en er zijn coachingmogelijkheden.

Hoe kan je als zelfstandige aan de slag?

Wil je als ondernemer aan de slag en alles te weten komen over het oprichten van een eigen zaak in Brussel? Dan helpt 1819.brussels je op weg. Je kan je ook informeren bij het Startersplatform van Unizo. En ook Actiris kan jou doorverwijzen naar de juiste partnerorganisaties.

Eén job en nog een job?

Misschien wil je een vaste baan wel combineren met extra werk? Dan is een flexi-job interessant. Daarbij is je brutoloon gelijk aan je nettoloon en betaal je dus geen belastingen of bijdragen. Denk wel aan de voorwaarden: je moet minstens 4/5 aan de slag zijn als werknemer.

Extra bij je eerste job?

Vind je snel na je afstuderen een job en ben je jonger dan 25? Dan heb je recht op jeugdvakantie.

Mensen aan het werk

Stap 3 - Werken én studeren

Studeren hoeft niet te stoppen na je studententijd. Je kan werken ook combineren met een verdere studie. Misschien heb je zelfs recht op een bijkomende studiebeurs en kan je betaald educatief verlof nemen op je werk.