Word een Brusselse professional

De arbeidsmarkt veroveren en je droomjob vinden? Hoe begin je daaraan? En wat moet je allemaal doen om in orde te zijn met alle papierwerk zodat je een vangnet uitbouwt?

Wist je dat?

….er dagelijks 365.000 pendelaars in Brussel komen werken en er 74.000 Brusselaars in Vlaanderen of Wallonië gaan werken?

Stap 1
Doe dit meteen

Zodra je afgestudeerd bent, is het belangrijk om meteen je administratie in orde te brengen. Zo kan je zonder zorgen aan je professionele carrière beginnen. Ontdek hier wat je moet doen en wat handig is om te weten.

Net afgestudeerd? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling. Dan begint je beroepsinschakelingstijd van 12 maanden te lopen. Pas als die voorbij is, kan je recht hebben op een uitkering. Ook als je meteen werk hebt gevonden na je studies is het belangrijk om je in te schrijven bij Actiris. Mocht je je baan plots verliezen, dan heeft je beroepsinschakelingstijd al gelopen.

Ben je (nog) niet in Brussel gedomicilieerd, maar zou je er willen werken? Schrijf je dan niet alleen in bij de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling VDAB, maar maak ook een online profiel via my.actiris.brussels. Dan krijg je toegang tot de vacaturebank en kunnen Brusselse werkgevers je profiel raadplegen.

Mocht je na twaalf maanden nog altijd geen job gevonden hebben, kan je een inschakelingsuitkering aanvragen. Daarvoor neem je contact op met de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen of schrijf je je in bij een vakbond (daar betaal je wel lidgeld voor).

Indien je je hebt ingeschreven als werkzoekende schoolverlater behoud je nog maximaal 360 dagen je recht op kindergeld. Al zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden.

Als je in de maand juni afstudeert, mag je nog drie maanden daarna werken als jobstudent. Indien je je meteen inschreef bij Actiris begint je beroepsinschakelingstijd dus al te lopen terwijl je nog studentenwerk verricht.

Stap 2
Vind een job

Jobs genoeg in Brussel, maar hoe vind je in hemelsnaam die baan die zo goed bij jou past? Hoe overtuig je een werkgever van jouw kwaliteiten en talenten? En wat moet je weten over het vinden van een eerste job?

Actiris doet er alles aan om jou te helpen bij je zoektocht naar een job. Zo kan je als jongere een beroep doen op een coach. Ook zijn er online workshops om bijvoorbeeld je cv te leren opstellen of een sollicitatiegesprek voor te bereiden. De data voor de workshops vind je in de digitale agenda van Actiris.

Er zijn nog heel wat andere organisaties die jou helpen bij de zoektocht naar een job. Kijk ook eens naar Tracé Brussel, de werkwinkel.

Heb je een diploma op zak, maar weet je nog niet goed wat je precies wil doen en waar mogelijkheden liggen in Brussel? Maak dan een afspraak bij de dienst Begeleiding Actief Zoeken naar Werk die gespecialiseerd is in het (her-)oriënteren van werkzoekenden, zowel naar een opleiding als naar werk. Je mogelijkheden worden er in kaart gebracht en er wordt bekeken wat nodig is om je doel te bereiken. Deze begeleiding is gratis en wordt zowel individueel als in groep aangeboden.

Je kan je ook informeren bij het Beroepenpunt. Je vindt er informatie, workshops en er zijn coaching mogelijkheden.

Wil je als ondernemer aan de slag en alles te weten komen over het oprichten van een eigen zaak in Brussel? Dan helpt 1819.brussels je op weg. Je kan ook je licht opsteken bij het Startersplatform van Unizo. En ook Actiris kan jou doorverwijzen naar de juiste partnerorganisaties.

Misschien wil je een vaste baan wel combineren met extra werk? Dan is een flexi-job interessant. Daarbij is je brutoloon gelijk aan je nettoloon en betaal je dus geen belastingen of bijdragen. Denk wel aan de voorwaarden: je moet minstens 4/5 aan de slag zijn als werknemer.

Vind je snel na je afstuderen een job en ben je jonger dan 25? Dan heb je recht op jeugdvakantie.

Stap 3
Werken én studeren

Studeren hoeft niet te stoppen na je studententijd. Je kan werken ook combineren met een verdere studie. Misschien heb je zelfs recht op een bijkomende studiebeurs en kan je betaald educatief verlof nemen op je job.