Leef zoals een echte Brusseleir 

Hellhole Brussels of Bruxelles ma belle? Feit is: Brussel laat niet onberoerd en het is maar wat je er zelf van maakt. Om dat alvast iets makkelijker te maken, helpt Brik je op weg.

Wist je dat?

…Brussel 1,2 miljoen inwoners telt en 182 verschillende nationaliteiten?

Daily Brussels

Het dagelijks leven in de stad is gelaagd. Je waant je anoniem in de grote wereldstad of vertrouwd in je eigen buurt of wijk. Maar overal vind je aanknopingspunten. Al is het maar bij de buurtwinkel, aan de bushalte of in de wachtzaal van de dokter.

Vrije tijd

Het vrijetijdsleven in de stad is erg uitgebreid. Of je nu houdt van theater, voetballen, bloemschikken, amateurtoneel, vrijwilligerswerk of literatuur: je vindt ongetwijfeld de juiste hobby! Bovendien geniet je met de vrijetijdspas Paspartoe van allerlei voordelen.

Betaalbaar Brussel

“Het leven in de stad is zooooo duur”. Het is een uitspraak die we wel vaker horen.  De kostprijs van een leven in de hoofdstad schrikt heel wat jonge mensen af om zich in Brussel te vestigen. Maar is die uitspraak wel correct, welk budget moet je voorzien en hoe kan je ‘duur’ ombuigen in ‘duurzaam’ en jezelf zo heel wat kosten besparen?

Daily Brussels

Het dagelijks leven in de stad is gelaagd. Je waant je anoniem in de grote wereldstad of vertrouwd in je eigen buurt of wijk. Maar overal vind je aanknopingspunten. Al is het maar bij de buurtwinkel, aan de bushalte of in de wachtzaal van de dokter.

Brussel bruist en borrelt. 7 dagen op 7. Er is altijd wel ergens iets te doen of iets te ontdekken. Ook op zondag. Winkels zijn doorlopend open, in het centrum van de Stad Brussel mogen boetieks elke zondag open zijn en elke dag is er wel ergens een markt te bezoeken. Bovendien ben je zo goed als altijd en overal verbonden, want op heel veel plekken op het grondgebied is er gratis wifi

Als je verhuist, is het handig om een huisdokter vlakbij te hebben. Je nieuwe huisarts kan je Globaal Medisch Dossier makkelijk overnemen en dus toegang krijgen tot je medische voorgeschiedenis. Een nieuwe dokter vinden, doe je via de Brusselse Huisartsenkring. Je vindt er ook een overzicht van de huisartsenwachtposten. Andere zorgverleners vind je hier.

Zit je met vragen rond mentaal welzijn? Dan kan je aankloppen bij het CAW Brussel of indien je jonger dan 24 bent bij het JAC. En deze overheidswebsite van het Brussels gewest bundelt nog tal van andere instanties die jou kunnen helpen bij psychologische of sociale problemen.

In Brussel verplaats je je op 1001 manieren. Da’s maar goed ook, want eens je student-af bent, wordt je abonnement voor het openbaar vervoer van de MIVB en/of De Lijn en TEC een pak duurder. Ken je het GEN al? Met die treinen van de NMBS rijd je meestal rond de drukste assen en geraak je almaar vlotter in kleine stationnetjes in en rond Brussel.

Behalve van het openbaar vervoer kan je ook gebruik maken van heel wat vormen van deelmobiliteit. Zowel voor fietsen, steps, scooters als wagens zijn er meerdere verdelers en platformen. Het grote voordeel? Je krijgt alleen de lusten en niet de lasten, zo moet je bijvoorbeeld niet op zoek naar een (dure) parkeerplaats. En hé, niks mis met een flinke wandeling door de stad!

Gebruik je toch je eigen fiets of wagen? De Brusselse overheid voorziet in fietsparkings. Parking Brussels regelt alles voor het autoverkeer.

Wist je dat er in Brussel zo’n 4.500 deelfietsen, -steps en -scooters rondrijden?

Vrije tijd

Het vrijetijdsleven in de stad is erg uitgebreid. Of je nu houdt van theater, voetballen, bloemschikken, amateurtoneel, vrijwilligerswerk of literatuur: je vindt ongetwijfeld de juiste hobby! Bovendien geniet je met de vrijetijdspas Paspartoe van allerlei voordelen.

1. Cultuur en toerisme

Van baanbrekend theater tot een underground dj-set over meer dan 100 musea en de grootste bibliotheek van het land: cultuur loert in Brussel om elke hoek. Hetzelfde geldt voor toerisme, want zelfs als rasechte Brusselaar ontdek je elke keer nieuwe plekjes.

Ongetwijfeld ken je de grote cultuurtempels zoals KVS, Kaaitheater, Beursschouwburg, AB, Théâtre National en Botanique, maar Brussel kent ook veel kleinere theater- en concertzalen. Het volledige uit-aanbod is verzameld op agenda.brussels.

Brussel telt meer dan 100 musea met collecties over alles wat je maar kan bedenken. Indien je ze graag wil ontdekken, is de Museum Pass een interessante aankoop. Je kan er heel wat musea in Brussel én elders in het land gratis mee bezoeken

In Brussel vind je literatuur uit de hele wereld. Het Internationale Literatuurhuis Passa Porta heeft een schat aan boeken en organiseert activiteiten rond lezen en literatuur. Ook Muntpunt organiseert als ontmoetingsplek evenementen rond literatuur. Bovendien is Muntpunt ook één van de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel. In elke gemeente vind je er één, waar je met één en dezelfde lidkaart overal terecht kan. Je vindt in Brussel ook de grootste bibliotheek van het land: de Koninklijke Bibliotheek van België of KBR. Daar vind je een schat aan historische en wetenschappelijke collecties.

Toerisme is gewestelijke materie en dus heeft Brussel een eigen toeristische dienst: Visit Brussels. Die organisatie biedt een schat aan toeristische informatie, en lijst bijvoorbeeld ook op waar je de lekkerste ijsjes en hipste clubs vindt.

Sommige plekken in Brussel ervaar je als super open en groen, andere lijken erg dichtbevolkt en verstedelijkt. Brussel telt bijna 2.800 hectare aan publiek toegankelijk groen, goed voor 18 procent van de totale oppervlakte. Het is gewoon een kwestie van de groene plekken te vinden. Leefmilieu Brussel verzamelde ze hier voor jou.

2. Sport en verenigingsleven

Of je nu sportieve benen, een creatieve geest of sociale skills hebt, in Brussel wordt iedereen op zijn wenken bediend met een uitgebreid vrijetijdsaanbod. Laat de zoektocht naar de ideale hobby beginnen!

In Brussel zijn sportclubs in heel wat sportdisciplines actief. Denk aan voetbal, muurklimmen, onderwaterhockey, atletiek, ropeskipping, schermen en dans, het is er allemaal. Een overzicht van clubs in Brussel vind je hier.
Sport je liever niet in clubverband, dan kan je gebruik maken van de vele groene zones in Brussel. Online vind je ook fiets- en wandelroutes om U tegen te zeggen. Dit zijn bijvoorbeeld de favoriete looproutes in Brussel van Sport Brussel en van Sport Vlaanderen.

Het Brusselse verenigingsleven in kaart brengen, is bijna onbegonnen werk. Er zijn tal van mogelijkheden om deel te nemen aan het openbare leven. Via de Gemeenschapscentra van de VGC bijvoorbeeld, maar ook via wijkhuizen, wijkcomités, amateurtoneelverenigingen, jeugdbewegingen en burgerbewegingen. Je vindt ze via de GC’s, online en via stadsbeweging Bral.

Check ook de activiteiten van de alumninetwerken van Erasmushogeschool, VUB, KU Leuven, LUCA en Odisee.

3. Vrijwilligerswerk

Tal van organisaties in Brussel zijn elke dag op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de meest uiteenlopende taakjes. ‘Vrijwilligen’ is een win-win: je helpt er organisaties mee én leert zelf nieuwe mensen kennen. Ideaal als je nieuw bent in de stad en een netwerk wil uitbouwen.

Het Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg heeft een overzicht van alle plekken waar vrijwilligers gezocht worden. Ook de vele gemeenschapscentra en wijkhuizen zijn blij met vrijwilligers uit de buurt. Stap er eens binnen of neem contact op om de mogelijkheden te onderzoeken. En vergeet niet: ook Brik is nog altijd blij met jou als vrijwilliger!

Een andere tip om mensen te leren kennen én je talen te oefenen, is Patati. Je ontmoet Brusselaars met een andere moedertaal. Zij oefenen Nederlands, terwijl jij hun moedertaal oefent. Anderstaligen helpen om hun Nederlands te verbeteren, kan via één van de vele conversatietafels.

4. Media & Community

Een exacte handleiding of een stappenplan om je vrije tijd in Brussel zo ideaal mogelijk te besteden, bestaat niet. Maar gelukkig zijn er ‘gidsen’ die je zo vaak kan raadplegen als je maar wil. Maak kennis met de Brusselse media en community.

Brussel leren kennen doe je ook via de regionale media. BRUZZ is de verzamelnaam voor een radiozender, een televisiekanaal, een magazine en een website die hoofdzakelijk in het Nederlands berichten over Brussel in al haar facetten. Er is ook de Franstalige regionale televisiezender BX1 die dagelijks over het reilen en zeilen in de hoofdstad bericht.

Brussel is zo groot of zo klein als je zelf wil. Je kan anoniem door straten dwalen of plekken opzoeken waar je mensen kent. Da’s ook online zo. Word lid van de talrijke Facebookgroepen zoals ‘Brussel Verniet’ en ‘Durf te vragen Brussel II’ en andere sociale media voor en door Brusselaars en je leert alweer je netwerk uit te bouwen.

Betaalbaar Brussel?

“Het leven in de stad is zooooo duur”. Het is een uitspraak die we wel vaker horen.  De kostprijs van een leven in de hoofdstad schrikt heel wat jonge mensen af om zich in Brussel te vestigen. Maar is die uitspraak wel correct, welk budget moet je voorzien en hoe kan je ‘duur’ ombuigen in ‘duurzaam’ en jezelf zo heel wat kosten besparen?

Algemeen wordt aangenomen dat je maximaal een derde van je loon mag spenderen aan je woning en de kosten die met wonen gepaard gaan, zoals water, elektriciteit en gemeenschappelijke kosten voor onderhoud. Maar er zijn natuurlijk ook andere vaste kosten. Reken even uit hoeveel je maandelijks spendeert aan internet en televisie of bijvoorbeeld aan Netflix of Spotify. Bereken ook hoeveel je MIVB-abonnement maandelijks kost, welke bijdragen je betaalt voor je aansluiting bij je ziekenfonds en je andere verzekeringen of afbetalingen. Vervolgens kan je nadenken over de kostprijs van hobby’s en je shop- of vrijetijdsgewoonten. Bovendien raden experts aan om maandelijks 10 procent van je nettoloon te sparen voor onvoorziene kosten.

Heb je financiële problemen of een vraag? Dan kan je terecht bij Budgetbeheer Brussel. Die organisatie lanceerde ook een budgetbeheer-app: Wakosta?. Online vind je nog andere (gratis) apps die je helpen je budget te beheren.

Vergeet de nachtwinkel of kleine supermarkt om de hoek. Die is goed voor noodgevallen of een last-minute ‘goestingske’. Doe je wekelijkse boodschappen in een grote supermarkt en druk zo de prijzen. Let op de promo’s. Koop desnoods een aantal spullen in bulk en neem een Uber naar huis. De meerkost van een taxi win je gegarandeerd terug. Koop je vers eten op de lokale markten. Zeker tegen het ‘sluitingsuur’ kan je er goeie koopjes doen. Of probeer een app zoals Too Good to go. Daar bieden winkeliers en restauranthouders voedseloverschotten aan tegen een voordelige prijs.

Vergeet gloednieuw, maar denk aan ‘uniek’, ‘een ziel’ en zelfs ‘gered’. In Brussel kan je tal van spullen tweedehands kopen. Op de dagelijkse Vossenmarkt in de Marollen, in tweedehandswinkels of zelfs gratis krijgen via de Facebookgroep Brussel Verniet. Wedden dat je je appartement zo helemaal kan aankleden?

Mocht je mixer stuk gaan of er geen geluid meer uit je wekkerradio komen, gooi dan niet meteen je spullen weg. Breng ze naar één van de repair cafés, waar vrijwilligers gratis reparaties uitvoeren.

Nog meer tips vind je bij De Transformisten. Zij weten alles over duurzaamheid en richtten bijvoorbeeld de eerste Babytheek op, in Brussel nog wel. Weet ook dat er in Brussel een soort van bibliotheek voor klusspullen bestaat, Tournevie.