Video URL

Stap 1

Wie wordt mijn kotbaas?

Huren bij je onderwijsinstelling

Sommige hogescholen en universiteiten hebben eigen studentenhuisvesting. Zo beheert VUB zo’n 1.500 koten op en rond de campussen. LUCA en KU Leuven - Brussel, Campus Sint-Lucas bieden 67 koten aan in Art Upkot.

Informeer bij de studentenvoorzieningen van je onderwijsinstelling of er koten voor jou beschikbaar zijn. Ga zeker na bij hen of je in aanmerking komt voor financiële steun.

Op kot bij VUBOp kot bij Art UpKot

Huren bij Brik

Brik verhuurt meer dan 350 koten. Hier is Brik dus de kotbaas. Alles wordt rechtstreeks geregeld tussen Brik en de student: van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud.

Een kot huren bij Brik voor het volledige academiejaar? Dat kan! Brik verhuurt bemeubelde koten in Brussel voor een periode van 12 maanden.

Op zoek naar een kot voor slechts enkele maanden? Ook dan kan je huren bij Brik. Studenten die voor maximaal één semester in Brussel verblijven kunnen terecht in Van Orley International Student House.

De koten zijn voorbehouden voor studenten van de partnerinstellingen van Brik (VUB, EhB, Odisee, LUCA, KU Leuven – campussen Brussel).

Meer info over op kot bij BrikMeer info over Van Orley

Op Kot - Hoe vind ik een kot? - MyKot

MyKot

Op mykot.be vind je meer dan 3.300 koten, studio's en appartementen voor studenten in Brussel. Brik beheert de kotzoeker, in samenwerking met PLE (Plateforme logement étudiant).

Meer info over MyKot

Meteen naar myKOt.be

SVKS

Je zoekt een kot maar hebt het financieel moeilijk? Het Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten (SVKS) verhuurt koten aan een verlaagde prijs aan studenten met een bescheiden inkomen.

Op kot bij SVKS

Stap 2

Wanneer ga ik op zoek?

Tijdens de Open Kotdagen in het voorjaar openen kotbazen hun studentenhuizen en kan je alvast de sfeer van het kotleven opsnuiven.

Tijdens de zomermaanden leiden we je rond langs onze beschikbare koten voor volgend academiejaar. Ga mee op Kottour door verschillende buurten in Brussel en teken meteen een contract voor je favoriete kot.

Meer over Open KotdagenMeer over Kottours

Kottours

Stap 3

Waar moet ik op letten? Zes belangrijke tips!

Hieronder geven we zes belangrijke tips bij je zoektocht naar een kot.

1. Ken jezelf. Bepaal het comfortniveau en zoek iets dat past bij je persoonlijkheid. Ga je voor een sociaal kotleven met gedeelde keuken en sanitair? Of heb je eerder nood aan ruimte voor jezelf? Ga dan voor een all-in private studio. Ga je voor een grote studentenresidentie met veel voorzieningen, of eerder een huiselijke woning met slechts tien kamers?

Collectieve huisvesting heeft veel voordelen. De prijs! Samen koken! Morele steun tijdens de examens! Maar ook niet vergeten de toiletbril naar beneden te doen en nog wat warm water overlaten voor de persoon die na jou doucht 🙂

Op MyKot kan je op meer dan 50 zoekcriteria filteren. Maak er gebruik van.

2. Regel een bezoek. Probeer - als je situatie het toelaat - om je kot eerst te bezichtigen. Zo vermijd je nare verrassingen achteraf. Je weet zo dat het kot bestaat en je hebt de kans om de kwaliteit zelf te beoordelen. Een babbeltje doen met de huidige bewoner is ook altijd nuttig.

3. Locatie, locatie , locatie. Ben je iemand die het liefst op de pantoffels naar de les gaat? Kies dan een kot vlak bij of op de campus. Of kies je liever voor een kot in een levendige buurt? Weet dat koten buiten het centrum van de stad vaak iets goedkoper zijn.

Pro-tip: met de fiets sta je overal snel en een abonnement voor het openbaar vervoer in Brussel kost maar 12 euro per jaar.

4. Veiligheid boven alles. Kies een kot dat voldoet aan de wettelijke brandveiligheids- en bewoonbaarheidsnormen. Let op rookmelders, brandwerende deuren en brandblusapparaten.

Pro-tip: kies een kot van mykot.be. Alle koten worden regelmatig gecontroleerd.

5. Een degelijk contract. Gebruik het MyKot-modelcontract en kom niet voor verrassingen te staan. Huur je via een ander platform, vergelijk dan toch eens dat contract met het modelcontract.

Zorg voor een duidelijk financieel plaatje voor de ondertekening. Betaal je een all-in prijs, of zijn er extra kosten aan het einde van de huur? Als je je eigen verbruik betaalt, ga na hoe er wordt verwarmd en vraag eventueel na hoe de afrekening was bij je voorganger. Betaal pas na de ondertekening.

6. Bezint eer ge begint. Het kotleven is een grote stap waarbij je in één keer 100% op eigen benen staat. Een nieuwe stad, een nieuwe school, zelf koken en je weg zoeken, verleidingen weerstaan en tijdig aan de blok beginnen. Op kot gaan kost ook geld. Kan je twaalf maanden die prijs betalen? Je tekent tenslotte een contract. Als je dat verbreekt, zijn er gegarandeerd kosten aan verbonden.

Sociaal geëngageerd op kot. Iets voor jou?

Ontdek Project oasis